Weź udział w konkursie
i wygraj ursusa

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Podrasowane buraki cukrowe

16.12.2019

Drukuj

Podrasowane buraki cukrowe

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Do dyspozycji rolników są dzisiaj odmiany, które są odporne na działanie m.in. niektórych herbicydów z grupy regulatorów wzrostu oraz na glifosat. Najpowszechniej uprawiany na świecie gatunek odporny na tą substancję to soja. Dołączył do niego burak cukrowy i to nie ostatnio, bowiem Kanadyjscy rolnicy uprawiają takie odmiany już od niemal dekady, o czym mówi wiceprezes stowarzyszenia producentów buraka z prowincji Alberta Gary Vacurevich (prowincja ta graniczy z USA i ma powierzchnię ponad 2-krotnie większą od Polski). Jego zdaniem odmiany te pozwalają na ograniczenie samej pracy przy uprawie buraka. Mają za tym iść też oszczędności w paliwie i wodzie.

Ochrona przed chwastami przed erą buraka GMO polegała na 4–6 zabiegach chemicznych i nawet 2–3-krotnym odchwaszczaniu mechanicznym. Burak GMO jest opryskiwany glifosatem tylko 2–4 razy w sezonie. Dzięki temu, jak podkreślają kanadyjscy rolnicy, środowisko jest mniej obciążone, bo poprzednia technologia była bardziej dla niego szkodliwa. Dziś niemal wszystkie buraki w prowincji Alberta uprawiane są w technologii Roundup Ready. Średni plon w 2018 r. kształtował się na poziomie 70–75 ton/ha, a zawartość cukru wynosiła 19,25%.

Europejscy i oczywiście polscy rolnicy też mogą uprawiać buraki odporne na herbicyd tienkarbazon. Odmiany z odpornością dostępne są w technologii Convisio Smart, które dostarcza firma KWS. Herbicyd natomiast pochodzi z firmy Bayer. Warto jednak zaznaczyć, że odmiany te nie powstały przy zastosowaniu inżynierii genetycznej GMO, ale są wynikiem krzyżowania i selekcji.

jd, fot. Daleszyński

Polecane dla Ciebie:

article icon

Jak naprawdę wygląda sytuacja w stadninie koni w Janowie Podlaskim?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody