StoryEditor

Polska zbierze o 41% mniej buraków

Główną przyczyną redukcji zbiorów buraka cukrowego w kraju są niekorzystne warunki pogodowe. Ostateczny wynik będzie w dużej mierze zależał od pogody w końcowym okresie wegetacji.
28.10.2015., 10:10h

W Polsce zbierzemy 41% mniej buraków, niż w 2014 r. Plony wyniosą 7,9 mln ton – podaje FAPA, opierając się o dane Głównego Urzędu Statystycznego. GUS ocenia, że powierzchnia upraw buraków cukrowych w 2015 roku jest mniejsza o 11% w skali roku i wynosi około 200 tys. ha. Plonowanie oszacowano na średnio 45 t/ha, czyli mniej w skali roku o 34%.

Natomiast Krajowy Związek Producentów Buraków Cukrowych szacuje, że zbiory wyniosą około 8,5 mln ton, plonowanie średnio 50 t/ha, a polaryzacja 17,9%. Powierzchnia upraw wynosi 170 tys. ha. Produkcja cukru wyniesie około 1,3 mln ton. Będzie więc niższa o 100 tys. ton od kwoty produkcyjnej, czyli ilości, jaka może trafić na cele spożywcze w kraju.

W najnowszym, listopadowym „top agrar Polska” poruszamy temat cukru i perspektywy uprawy buraków cukrowych w Polsce. Przypomnijmy, że obecnie światowe ceny cukru są niskie i wynoszą poniżej 400 USD/t cukru białego, czyli ok. połowę tego, co na przełomie lat 2010–2011. Najwcześniejszego odbicia cenowego cukru można się spodziewać w ciągu następnych 2–3 lat, czyli około 2017– 2018 roku.

Uwolnienie kwotowania rynku cukru w 2017 r. zapowiada rozwinięcie jego produkcji w oparciu na burakach. Potencjał w tym zakresie ma Polska. Jednak w tej układance istotne jest też zachowanie przetwórców cukru. Przy pogorszeniu sytuacji przychodowej poszukują sposobu obniżki kosztów. KZPBC jest zdania, że krótkowzrocznym byłoby pozbywanie się plantatorów. Szerzej w „top agrar Polska” nr 11/2015.

Wykresy: FAMMU/FAPA

 

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 07:05