StoryEditor

Słodko-gorzki bilans Krajowej Spółki Cukrowej

Strata Krajowej Spółki Cukrowej na koniec roku gospodarczego wyniesie od 50 do 70 mln zł. To efekt niskich cen cukru na świecie oraz rosnącej produkcji w Europie po uwolnieniu rynku dwa lata temu. Jednak ceny skupu buraków w „Polskim Cukrze” w tym roku nie zmienią się i wyniosą 26,29 euro za tonę. 
04.04.2019., 11:04h
Zgodnie z przewidywaniami po zniesieniu w Unii Europejskiej systemu kwotowania, produkcja cukru pofrunęła w górę, a ceny w dół.

- Jeszcze dwa lata temu cena cukru wynosiła 500-600 dolarów za tonę, a teraz na giełdzie ta cena wynosi 330 dolarów za tonę - mówił w Sejmie prezes Krajowej Spółki Cukrowej Krzysztof Kowa. Na to wszystko nałożył się spadek cen cukru surowego na świecie do ok. 270 dolarów za tonę. W efekcie produkcja z niektórych rejonów Europy w ogóle zniknęła. Buraki uprawia się tylko tam, gdzie się to jeszcze opłaca. 

Wielka strata Krajowej Spółki Cukrowej

W Polsce jeszcze się opłaca. W poprzednim roku gospodarczym Krajowa Spółka Cukrowa zanotowała 19 mln złotych zysku.

- Krajowa Spółka Cukrowa przygotowywała się do tej sytuacji. Od kilku lat prowadziliśmy działania, które miały na celu obniżenie kosztów. Mam tu na myśli zrealizowane przez spółkę inwestycję, które w ostatnich 3 latach wynosiły ok. 650 mln zł. Robiliśmy to po to, aby u nas produkcja wyniosła ok. 1 mln ton, żeby koszty jednostkowe wyprodukowania tego cukru były jak najmniejsze - zapewnił posłów sejmowej komisji rolnictwa prezes Kowa.

Ale n...
Pozostało 61% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 10:03