XVII Dzień Pola 2019 Krajowej Spółki Cukrowej
Już po raz 17. Krajowa Spółka Cukrowa „Polski Cukier” S.A. zorganizowała branżowe Dni Pola. Tym razem odbyły się one 27.06 2019 r. w miejscowości Stare Pole, w rejonie Cukrowni Malbork, w gospodarstwie Wiesława Szpury. Imprezę współorganizował Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Starym Polu.
Nowe odmiany buraka cukrowego
Na spotkaniu swoje oferty rynkowe, w tym nowości z 2019 r. przedstawili m.in. hodowcy odmian buraka cukrowego. W tej grupie znalazły się m.in. odmiany:
- Jantar z KHBC, odmiana typu N, z genem odporności na rizomanię, o wysokim plonie korzeni i plonie technologicznym cukru i niskiej zawartości melasotworów,
- Opoka (N-C), Bielik (N), Coati (N; N-P) i Moringa (N; N-C) z hodowli SesVan derHave. Opoka i Moringa wyróżniają się min. podwyższoną odpornością na chwościka, mączniaka prawdziwego i pleśnie typu Aphanomyces. Dobrze oleruje też okresowy niedobór wody. Tolerancję na stres wodny wykazuje także odmiana Coati
- Everest z firmy Maribo. Ma gen odporności na rizomanię (Rh), chwościka (Cr) i mątwika burakowego (N). Tomodmiana typu normalnego, wyróżnia się m.in. czystością korzeni podczas zbioru
- Klara z WHBC, z genem odporności na wirus rizomanii. Reprezentuje typ normano-cukrowy (N-Z). Korzenie ma gładkie, polecana do zbioru średnio-późnego.
- Fronta, Valzer i Vinnare z firmy Hilleshög. Pierwsza to odmiana diploidalna, w typie normalno-cukrowym, z genami odporności na rizomanię i wysoką tolerancją na mątwika burakowego. Valzer także diploidalna, typu normalno-cukrowego, z odpornością na rizomanię i chwościka
- Eliska (2018) z firmy KWS. Charakteryzuje się m.in. wysokim plonem technologicznym cukru. Zalecana jest do uprawy na plantacjach zagrożonych mątwikiem
- BTS 1125 N z hodowli Betaseed. Odmiana o wysokiej odporności na mątwika
- FD Drift, FD Rapid i FD Benji z hodowli Florimond-Despraz. Dwie pierwsze są typu normalnego, z tolerancją na rizomanię, trzecia, także typu N, z tolerancja na rizomanię i mątwika.
Aby osiągać optymalne efekty z uprawy, plantacje buraka cukrowego wymagają wsparcia zarówno pod kątem ochrony fungicydowej, herbicydowej czy zasilania składnikami pokarmowymi. Również w tych działach, kt pojawiły się na Dniach Pola nowości w ofercie branżowych firm.
Do zaprawiania nasion buraka cukrowego firma Syngenta poleca swój nowy produkt, zaprawę Vibrance SB. Zawiera ona trzy s.cz. w tym nowy związek – sedaksan oraz fludioksonil i metalaksyl-M. Zdaniem ekspertów firmy, środek zapobiega zgniliźnie korzeni, rizoktoniozie i czarnej nóżce.
Syngenta na spotkaniu plenerowym promowała także swoją nowość w ofercie – fungicyd Amistar Gold 250 SC. Jego s. cz. to difenokonazol i aoksystrobina. Produkt zarejestrowany jest do ochrony plantacji buraka przed chwościkiem, mączniakiem prawdziwym, rdzą oraz plamistością liści. Preparat należy stosować zapobiegawczo lub bezpośrednio po zauważeniu pierwszych objawów chorób, od fazy zakrycia międzyrzędzi do końca rozwoju korzeni. Karencja środka wynosi 35 dni.
Dnia Pola 2019 KSC były też okazją do wręczenia nagród w ramach konkursu „Wzorowy Plantator Buraka Cukrowego”. W tym roku wyróżnieniami uhonorowano:
- Pawła Workowskiego z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Dobrzelin,
- Mateusza Mironia z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Kluczewo,
- Michała Aftykę z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Krasnystaw,
- Kazimierza Milcarka z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Kruszwica,
- Jacka Konefała z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Malbork,
- Artura Wnuka z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Nakło,
- Marylę i Adama Bachtów z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Werbkowice.
Cukrownia Malbork przerabia obecnie ponad 7.000 t buraków na dobę. W 138 kampanii 2018/2019 wyprodukowała ponad 106.000 t cukru, zatrudniając 170 osób i współpracując z 850 plantatorami. Średni plon buraków w rejonie kontraktacyjnym cukrowni wyniósł ponad 75 t/ha.
KSC S.A. jest największym w Polsce i ósmym producentem cukru w Europie. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) oraz zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego „Polskie Przetwory” we Włocławku. 16 stycznia 2019 r. Krajowa Spółka Cukrowa S.A. zakończyła kampanię cukrowniczą 2018/2019. Spółka skupiła prawie 6 milionów t buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 910 tys. t cukru. Jest to najlepszy wynik w historii firmy. W 2018 r. buraki cukrowe uprawiane były na areale ponad 100 tys. hektarów, przez 15 tys. plantatorów.
[bie]
Przeczytaj również
oficjalne otwarcie XVII Dni Pola KSC, przy mikrofonir Prezes Zarządu Głównego KSC Krzysztof Nykiel
Laureaci konkursu " Wzorowy Plantator Buraka Cukrowego
goście Dni Polla KSC
dr hab. Zygmunt Miatkowski (po lewj) i Jan Krzysztof Ardanowski – Ministre Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Dniach Pola KSC
wilgotnościomierz glebowy