Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zaczęło padać – pojawił się chwościk

19.07.2018

Drukuj

Zaczęło padać – pojawił się chwościk

Artykuł dostępny

Występowaniu choroby sprzyja obecna pogoda, czyli duża wilgotność oraz temperatura powietrza w okolicach 20 st. C. Takie warunki są idealne nie tylko dla chwościka. Bardzo prawdopodobne jest wystąpienie też rdzy buraka czy brunatnej plamistości liści buraka.

r e k l a m a

W przypadku chwościka minimalna temperatura wymagana do sprawnego rozprzestrzeniania się choroby wynosi 17oC (optymalna to 25–27oC). Podczas deszczu zarodniki konidialne znajdujące się na resztkach w glebie są rozprzestrzeniane na sąsiadujące rośliny, co w kilka dni może doprowadzić do opanowania przez chorobę sporych obszarów plantacji. Zjawisko to zachodzi intensywniej na polach, na których przerwa w uprawie buraka była krótsza i tam, gdzie stosuje się uproszczenia w uprawie (gorszy rozkład resztek).

Czym zwalczymy chwościka?

Do zwalczania choroby możemy zastosować jedną z przykładowych substancji czynnych:
  • difenokonazol,
  • tetrakonazol,
  • epoksykonazol,
  • mankozeb,
  • tiofanat metylowy,
  • tebukonazol,
  • pikoksystrobina.

Sprawdź dostępne preparaty do zwalczania chwościka w naszej bazie danych.

Oceń konieczność zabiegu

Dla chwościka nie mamy wyznaczonych progów szkodliwości. są dostępne jedynie wytyczne odnośnie do jego zwalczania. Ochronę chemiczną należy przeprowadzić, jeśli objawy choroby stwierdzi się:
  • do 5 sierpnia – nie więcej niż na 5% roślin,
  • między 5 a 15 sierpnia – na około 15% roślin,
  • od 15 sierpnia do pierwszej dekady września – na 45% roślin.

A jak ocenić stopień porażenia? Wykonuje się to na 100 roślinach w 4 punktach plantacji po 25 roślin w każdym (po 5 kolejnych roślin w rzędzie w 5 sąsiadujących ze sobą rzędach – wg „Metodyki integrowanej ochrony buraka”).

jd, fot. Procam

Polecane dla Ciebie:

article icon

Zbiory kukurydzy 2019: jak kształtują się tegoroczne plony?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody