Zaloguj
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Buraki cukrowe>

Zakończona rekordowa kampania 2021/22 w Nordzucker Polska

W połowie stycznia zakończyła się rekordowa kampania cukrownicza 2021/22 spółki Nordzucker Polska S.A., w której buraki dostarczyło ponad 2700 plantatorów. Jakie parametry miał zebrany plon?

Aneta Lewandowska13 lutego 2022, 15:41

117 dni kampanii cukrowniczej

Kampania cukrownicza Nordzucker Polska S.A. wystartowała w połowie września 2021 r. i zakończyła się w połowie stycznia 2022 r., trwała więc 117 dni. W tegorocznej kampanii spółka przerobiła rekordową ilość buraków cukrowych.

Jak informuje Nordzucker Polska, za dużą ilością surowca stoją między innymi dobre warunki pogodowe w sezonie i terminowe dostawy, a także wyrównana i bezawaryjna praca zakładów przerobowych w Chełmży i Opalenicy.

– Od samego początku kampania przebiegała bezpiecznie, z zachowaniem reżimu sanitarnego w związku z panującą sytuacją pandemiczną – mówi Natalia Mioduszewska, dyrektor surowcowy – Cieszymy się, że wdrożone środki ochrony zdrowia okazały się skuteczne. Odpowiedzialne zachowanie naszych pracowników i partnerów oraz przestrzeganie wdrożonych procedur pozwoliły efektywnie realizować zadania kampanijne.

W kampanii wzięło udział ponad 2700 plantatorów buraków cukrowych.

Udany sezon dla buraka cukrowego

Miniony sezon wegetacyjny okazał się być udanym dla spółki i jej dostawców. Jak informuje Nordzucker Polska, choroby i szkodniki pojawiały się w burakach rzadziej niż w poprzednim sezonie. Nie brakowało wilgoci, dlatego plony były całkiem wysokie i wyrównane. Średni plon korzeni wyniósł ponad 63 t/ha, przy średniej zawartości cukru na poziomie powyżej 17,6%.

Jak informuje spółka, plantatorzy w większości zebrali buraki w optymalnych warunkach pogodowych, co miało duży wpływ na ograniczenie zanieczyszczenia korzeni. Odebrane na końcu kampanii buraki dzięki zabezpieczeniu włókniną nie straciły na parametrach czystości.

– W minionej kampanii surowiec charakteryzował się bardzo wysoką jakością przetwórczą. Na uzyskanie zadowalającej wielkości i jakości plonów buraka cukrowego, ostatecznie wpływ miał rozkład opadów w okresie największego zapotrzebowania na wodę w lipcu i sierpniu oraz w późniejszym okresie. Pomimo, iż tegoroczne plony buraków były zróżnicowane, m.in. uzależnione od lokalnych warunków pogodowych, można śmiało uznać sezon za udany. Szczególnie cieszy wysoka zawartość cukru w burakach – podsumowuje Natalia Mioduszewska.


al na podst. Nordzucker Polska S.A.
fot. firmowe

Picture of the author
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska
Pozostałe artykuły tego autora

Przewiń W GÓRĘ LUB KLIKNIj aby WRÓCIĆ DO STRONY GŁÓWNEJ