StoryEditor

Apetyt Chińczyków na meksykańskie steki wzrośnie

Meksyk zauważył, że niebawem zapotrzebowanie na wołowinę w Chinach wzrośnie w związku z wybuchem koronawirusa. Nie jest to jedyny powód zwiększenia spożycia wołowiny w Chinach...  
06.02.2020., 12:02h
W handlu międzynarodowym nie ma miejsca na sentymenty i współczucie. Gdy tylko nadarza się okazja wejścia na rynek lub zwiększenia eksportu, każdy kraj to wykorzystuje. Wcześniej wiele państw zacierało ręce na myśl o zwiększeniu eksportu wieprzowiny, ze względu na malejącą populację trzody w Chinach w wyniku epidemii wirusa afrykańskiego pomoru świń. Teraz na zwiększenie eksportu w związku z epidemią koronawirusa i niedoboru żywności w wielu chińskich prowincjach liczy Meksyk i Brazylia.

Zapotrzebowanie Chin na meksykańską wołowinę wzrośnie w tym roku nawet o 40%, częściowo ze względu na koronawirusa, ale także mniejszego spożycia wieprzowiny, ze względu na jej wysoką cenę (ASF). Meksykańska wołowina trafia przede wszystkim na rynek Stanów Zjednoczonych, a dotychczas do Chin wysyłano jedynie 4% produkcji. 

Rozprzestrzenianie się koronawirusa podsyciło obawy o bezpieczeństwo wewnętrzne żywności w Chinach. Według przypuszczeń chińczyków wirus pojawił się na bazarze w Wuhan, stolicy chińskiej prowincji Hubei, gdzie sprzedawano nielegalne towary. Liczba ofiar wzrosła do ponad 500, a kilkanaście tysięcy osób znajduje się w sz...
Pozostało 66% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 07:36