Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Bydło mięsne: hodowla all inclusive

05.07.2019

Drukuj

Bydło mięsne: hodowla all inclusive

Artykuł dostępny

Przedsiębiorstwie Rolne Długie Stare kojarzy się przede wszystkim z bydłem mlecznym, w tym z jedną z największych i najnowocześniejszych obór w regionie, bo wyposażoną aż w 8 robotów udojowych. Tymczasem firma od kilku lat z powodzeniem inwestuje również w bydło mięsne rasy limousine.

r e k l a m a

Genezą hodowli bydła mięsnego w PR Długie Stare było… bydło mleczne, a właściwie dość znaczna ilość niedojadów, które po sobie zostawiało. Słynna wielkopolska gospodarność kłóciła się z traktowaniem ich jak obornika. Początkowo zaczęło się od bydła opasowego, tj. byków rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej, które opasano i sprzedawano na rzeź, ale bez jakiejkolwiek koncepcji hodowlanej.

Zmieniło się to w 2005 roku. Wówczas przedsiębiorstwo zdecydowało się na krzyżowanie wypierające, tj. krowy phf kryto nasieniem buhajów limousine. Dwa lata później do gospodarstwa sprowadzono z Francji 46 jałówek rasy limousine. Jak podkreśla Piotr Reimer, prezes PR Długie Stare o wyborze tej, a nie innej rasy zdecydowała ekonomia. Zwierzęta te cieszą się w naszym kraju dużą popularnością, a co za tym idzie – należało się spodziewać, że popyt na tego rodzaju materiał hodowlany będzie wkrótce rósł. 

Polecany artykuł

Nowa obora: postawiliśmy na jakość mleka

Na jednej z ferm PR Długie Stare w Gołanicach kilkanaście lat temu była największa w regionie chlewnia. Niestety, uciążliwe wahania cen i niepewna przyszłość doprowadziły do całkowitej likwidacji stada. Część budynków zburzono, inne poważnie zmodernizowano. Najważniejsza zmiana miała jednak miejsce w 2018 roku... bo powstał tu zupełnie nowy obiekt dla bydła mięsnego, który może pomieścić w sumie 200 DJP.

Na jakie rozwiązania postawiło gospodarstwo? Jakie są aktualne trendy w hodowli bydła mięsnego rasy limousine – zamów prenumeratę i czytaj w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło".

mj
Fot. Jajor



Polecane dla Ciebie:

article icon

Szczęśliwe krowy z Deszczna znowu na gigancie

Czytaj

Zobacz wideo

Bydło mięsne: hodowla all inclusive

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody