Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Bydło mięsne: hodowla all inclusive

– Zamierzamy stworzyć topowe stado rasy limousine w Polsce – mówi Piotr Reimer, prezes Przedsiębiorstwa Rolnego Długie Stare, które zainwestowało w nową oborę dla bydła mięsnego.

Marcin Jajor5 lipca 2019, 09:44
Przedsiębiorstwie Rolne Długie Stare kojarzy się przede wszystkim z bydłem mlecznym, w tym z jedną z największych i najnowocześniejszych obór w regionie, bo wyposażoną aż w 8 robotów udojowych. Tymczasem firma od kilku lat z powodzeniem inwestuje również w bydło mięsne rasy limousine.

Genezą hodowli bydła mięsnego w PR Długie Stare było… bydło mleczne, a właściwie dość znaczna ilość niedojadów, które po sobie zostawiało. Słynna wielkopolska gospodarność kłóciła się z traktowaniem ich jak obornika. Początkowo zaczęło się od bydła opasowego, tj. byków rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej, które opasano i sprzedawano na rzeź, ale bez jakiejkolwiek koncepcji hodowlanej.

Zmieniło się to w 2005 roku. Wówczas przedsiębiorstwo zdecydowało się na krzyżowanie wypierające, tj. krowy phf kryto nasieniem buhajów limousine. Dwa lata później do gospodarstwa sprowadzono z Francji 46 jałówek rasy limousine. Jak podkreśla Piotr Reimer, prezes PR Długie Stare o wyborze tej, a nie innej rasy zdecydowała ekonomia. Zwierzęta te cieszą się w naszym kraju dużą popularnością, a co za tym idzie – należało się spodziewać, że popyt na tego rodzaju materiał hodowlany będzie wkrótce rósł. 

Na jednej z ferm PR Długie Stare w Gołanicach kilkanaście lat temu była największa w regionie chlewnia. Niestety, uciążliwe wahania cen i niepewna przyszłość doprowadziły do całkowitej likwidacji stada. Część budynków zburzono, inne poważnie zmodernizowano. Najważniejsza zmiana miała jednak miejsce w 2018 roku... bo powstał tu zupełnie nowy obiekt dla bydła mięsnego, który może pomieścić w sumie 200 DJP.

Na jakie rozwiązania postawiło gospodarstwo? Jakie są aktualne trendy w hodowli bydła mięsnego rasy limousine – zamów prenumeratę i czytaj w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło".



Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)