Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Bydło mięsne i opasy: aktualne informacje, żywienie, opłacalność hodowli i ciekawe reportaże!

27.07.2021

Drukuj

Bydło mięsne i opasy: aktualne informacje, żywienie, opłacalność hodowli i ciekawe reportaże!

r e k l a m a

Na rynku pojawiło się nowe wydanie "Bydło mięsne i opasy 3/2021". W każdym numerze staramy się poruszać najciekawsze dla Was tematy dotyczące aktualnej sytuacji na rynku, opłacalności hodowli bydła mięsnego i opasu, ciekawych alternatywnych metod żywienia stada i hodowli, opisujemy popularne i mniej popularne rasy bydła. Piszemy o zmianach w prawie, rozmawiamy z ekspertami i jesteśmy w ciągłym kontakcie z hodowcami bydła mięsnego z całego kraju, aby mieć najciekawsze tematy tylko dla Was! 


W tym wydaniu poruszamy następujące tematy:

  • Ubojnia rolnicza o małej zdolności produkcyjnej to inicjatywa, która z założenia miała ułatwić ubój bydła i skrócić łańcuch dostaw do gospodarstw. W najnowszym wydaniu kwartalnika „Bydło mięsne i opasy” odwiedziliśmy gospodarstwo Andrzeja Szczypka, który jako pierwszy w Polsce podjął się założenia tzw. "ubojni rolniczej”. Jak wygląda, ile kosztowała i jak zorganizowana jest w niej praca? 

    r e k l a m a

  • Kolejny ciekawy temat to krzyżowanie towarowe bydła. W strukturze pogłowia krajowego bydła zdecydowanie największą część stanowią rasy mleczne, które dominują również jako zwierzęta rzeźne. W jaki sposób można je wykorzystać i potencjalnie poprawić jakość wołowiny, która trafia do konsumentów? Na co należy zwrócić uwagę przy doborze buhaja pod kątem dobrych cech produkcyjnych i łatwych wycieleń?

  • Buhajom poświęcona jest także rozmowa z dr Jarosławem Jędraszczykiem, prezesem Małopolskiego Centrum Biotechniki w Krasnem. Jak podkreśla ekspert, nawet wartościowe pod względem hodowlanym zwierzę może okazać się mało przydatne w stadzie, jeśli przykładowo był źle odchowywany, czy ma wady anatomiczne, uniemożliwiające prawidłowe krycie. Na co zwrócić uwagę, wybierając ojca dla przyszłych pokoleń

  • Jak zwykle poruszamy też temat bazy paszowej oraz żywienia bydła mięsnego i opasowego. Tym razem podpowiadamy na jakie aspekty warto zwrócić uwagę zakładając pastwisko polowe, które może dostarczyć dużo taniej i wartościowej paszy. Na jakie gatunki i odmiany traw i motylkowatych drobnonasiennych w mieszankach nasion warto postawić? Z kolei w zakresie żywienia bydła mięsnego i opasowego przedstawiamy kompendium wiedzy na temat mikro-, i makroelementów w żywieniu zwierząt? Jaka jest ich rola oraz co może wskazywać na niedobory konkretnych pierwiastków?

  • Wielu hodowców powinny też zainteresować doświadczenia przedstawionych na naszych łamach hodowców: Wioletty i Krzysztofa Żywotów z woj. lubelskiego oraz Roberta Grzymały z Podlasia. Pierwsi postawili na hodowlę bydła rasy limousine i sprzedaż materiału hodowlanego, drudzy na import odsadków, które rolnik sprzedaje, ale i opasa. Jak rozwijali swoje stada i na jakie rozwiązania postawili w budynkach inwentarskich? 

  • Na zakończenie ciekawostka. Przedstawiamy sylwetkę rasy bydła, której płaskorzeźba znajduje się na Forum Romanum – najstarszym placu miejskim w Rzymie. Chianina, bo o niej mowa, to jedna z najstarszych i największych ras bydła na świecie, która jest hodowana we włoskich regionach Toskanii, Umbrii i Lacjum od co najmniej 2200 lat. Czym się charakteryzuje?

Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 15 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR


Zapraszamy do lektury!

mj/Fot. Jajor/Kolasińska/Sierszeńska/Wieczorek


Polecany artykuł

Ceny bydła – z tygodnia na tydzień o 1 zł/kg do góry!


Widziałeś już nasze video "Jacek Jagiełłowicz, prezes spółki Agro Gobarto: jak działa chlewnia w Zalesiu?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Nawozy coraz droższe: czy obornik będzie na wagę złota?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody