Reklama zniknie za 11 sekund

Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Bydło mięsne - problemy z jakością i eksportem

Na Opolszczyźnie od kilku lat wzrasta zainteresowanie hodowlą bydła mięsnego. Sytuację skomplikowała jednak pandemia.

28 września 2020, 16:12
Niska opłacalność produkcji mleka spowodowała, że od kilku lat wzrasta zainteresowanie hodowlą bydła mięsnego. Dla tych, co mają nadwyżkę niezagospodarowanych łąk, to atrakcyjny rodzaj gospodarowania. Większość wołowiny trafia za granicę czy to w postaci żywych zwierząt, czy tusz wołowych. Przed hodowlą opasów jest przyszłość, ponieważ w krajach Unii Europejskiej brakuje wołowiny.

Na Opolszczyźnie od kilku lat wzrasta zainteresowanie hodowlą bydła mięsnego. Sytuację skomplikowała jednak pandemia. Zobacz nasz materiał z terenu!

Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż


Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)