Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła: trend obniżek utrzymany. Ile płacą za byki?

Obrazek

Stawki za bydło w skupach nadal spadają. Niektóre zakłady twierdzą, że to nie koniec... Ile teraz płacą za byki, jałówki i krowy? 

Dorota Kolasińska28 czerwca 2022, 13:19

Zła passa na rynku bydła mięsnego trwa. Wszystko przez nadpodaż na rynku europejskim i zapchane towarem magazyny. Popyt odbiorców jest nieco mniejszy, więc obniżane są ceny ćwierci wołowych, a za tym niestety podążają obniżki w polskich skupach. Najmniej odczuwalne są obniżki w przypadku jałówek i krów, najbardziej w przypadku byków w wieku 12-24 miesiące. 

Coraz więcej brazylijskiej wołowiny

Niepokojące informacje docierają z Brazylii. Jak podaje Euro Meat News eksport brazylijskiej wołowiny odnotował wzrost przychodów o 55,9%, jednym z czynników, który wpłynął na tak znaczący wzrost, było zwiększenie eksportu do UE! Przychody z dostaw do UE wzrosły o 29,4% (212,8 mln USD, w porównaniu do 164,5 mln USD), podczas gdy wolumen wysłanych towarów wzrósł o 14,4% (28 600 ton w porównaniu do 25 000. ton w 2021 r.). 

Ceny w dół

Jak podaje KOWR w trzecim tygodniu czerwca br. cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła średnio 10,88 zł/kg, to o 2% mniej niż tydzień wcześniej i o 6% mniej niż przed miesiącem.  Kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat zbywano przeciętnie po 21,39 zł/kg, o 7 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5% taniej niż miesiąc wcześniej. 

Według danych Meat Market Observatory średnia cena za klasy U-R-O za byki wyniosła w tygodniu 13-19.06 4,79 euro za kg (w kwietniu 5,17 euro/kg), teoretycznie w tym okresie nie zanotowano spadku, a w niektórych przypadkach nawet widać lekki wzrost. U naszych zachodnich sąsiadów za Odrą, ceny bydła nadal idą w dół. Teraz tamtejsi rolnicy otrzymują za byki w klasę O 4,4 euro/kg (o 10 eurocentów mniej niż tydzień temu), kiedy jeszcze niedawno udało im się sprzedać w takiej samej klasie, buhajki za ok. 5 euro/kg w wbc. Irlandzkie ceny bydła w połowie czerwca osiągnęły rekord - 5,32 euro/kg. Zaledwie pięć miesięcy temu, 15 stycznia 2022 r., cena ta wynosiła 4,32 EUR/kg, co oznacza wzrost o 1 EUR/kg w ciągu pięciu miesięcy.

Warto dodać, że może inflacja w Polsce jest jedną z najwyższych w UE, ale wszyscy europejscy konsumenci wołowiny mają nieco szczuplejsze portfele i rzadziej sięgają po droższe gatunki mięsa, stąd spadek popytu. Ceny wołowiny wzrosły na półkach sklepowych, ale i w restauracjach, gdzie dość często ten gatunek mięsa jest spożywany. 

Niestety obniżki cen bydła nie idą w parze ze spadkiem kosztów produkcji, bo te niestety są na tym samym, lub wyższym poziomie. Opłacalność produkcji znacząco spadła w ostatnich tygodniach.


Co do podwyżek zdania są podzielone

Tym, którym udało się sprzedać w najwyższych cenach zostało sporo w kieszeni, niestety teraz sytuacja zaczyna się mocno pogarszać. W Polsce od rekordowych cen, stawki spadły od 2,5 do nawet 3 zł za kg w przypadku byków w wbc i około 1-2 zł w wadze żywej. Warto wspomnieć, że oprócz kosztów pasz, paliwa i innych środków produkcji w górę poszły ceny zwierząt hodowlanych - odsadków, jałówek i buhajków oraz cieląt w typie mięsnym. 

Z rozmów z pracownikami skupu wynika, że jeśli sytuacja będzie dalej wyglądać tak jak obecnie, można się spodziewać dalszych obniżek, a zdanie co do ewentualnego wzrostu cen jest mieszane. Niektórzy twierdzą, że ceny wzrosną dopiero w żniwa, inni uważają, że obecnie nie należy kierować się trendami, które kiedyś naturalnie i regularnie kształtowały rynek i poziom cen. 

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

 W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 21,03 zł/kg, za byka w klasie O 20,62 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 21,23 zł/kg, a za klasę O 20,42 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy odbiorą średnio za 19,81 zł/kg, a w klasie O za około 19,65 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 12,67 zł/kg, jałówek 10,83 zł/kg, a za krowy 9,6 zł/kg.


Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol/
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 16 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR

 

Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)