StoryEditor

Ceny bydła: zakłady ograniczają ubój. Jakie stawki za byki, jałówki i krowy?

Trendy rynkowe zmienia sytuacja gospodarcza i objętość portfela konsumentów. Nastroje w branży są morowe, czy takie pozostaną na dłużej? 
12.10.2022., 09:10h

W krajowych zakładach ubojowych nastroje są pesymistyczne. Wiele z nich ogranicza ubój do trzech – czterech dni w tygodniu. Nie ma nadmiaru żywca wołowego, ale z tego powodu tym razem ubojnie nie narzekają, bo i tak nie bardzo jest gdzie towar sprzedać. Magazyny są zapchane, a mimo wszystko linie ubojowe pracować muszą. Nie widać na razie wzrostu zainteresowania ze strony importerów.

Nadal jest presja ze strony kontrahentów, aby obniżać ceny wołowiny, ale nie ma takiej możliwości – rolnicy sprzedawać po niższych cenach nie chcą, a zakłady do biznesu dokładać także nie mogą zbyt długo. Pracownicy nie spodziewają się na razie znacznych obniżek, a o podwyżkach nawet nie chcą mówić, bo nie wiadomo, czy je w tym roku jeszcze zobaczymy w zakładowych cennikach. Wołowina stała się mięsem premium, na które przysłowiowy Kowalski nie może sobie pozwolić, nie tylko w Polsce, ale i całej Unii Europejskiej.

W związku z tym zakłady solidarnie utrzymują cenniki na poziomie sprzed tygodnia, wyłamuje się coraz mniej zakładów. Średnio za byki w wadze żywej zakłady płacą około 13 zł/kg, w wadze poubojowej 21,2 zł/kg w klasie R.

Stagn...

Pozostało 74% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 23:22