Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła bez granic, idą w górę! Który zakład płaci najwięcej?

Obrazek

Ceny bydła nie mają żadnych granic, idą w górę systematycznie od stycznia br. Chętnie poszybowałyby jeszcze wyżej, ale ... Sprawdź najnowsze notowania!

29 marca 2022, 13:22

Trend podwyżek stawek w skupie bydła mięsnego trwa. Co najlepsze, w przyszłym tygodniu zakłady spodziewają się kolejnych wzrostów, jednak zapewne już nie tak spektakularnych. Stawki znowu poszybowały w górę o kilkadziesiąt groszy za kg w wbc. Granica jednak zaczyna się pojawiać, ale nie w naszych zakładach tylko w portfelach konsumentów. Na Zachodzie przez rosnące ceny w sklepach nieco spada popyt. Wołowina zawsze była dość drogim mięsem, jednak czy na pewno chcemy aby była luksusem? 

Najodważniejsze wzrosty notujemy w przypadku byków w wieku 12-24 miesięcy. Tutaj stawki w niektórych zakładach podniesiono o kolejną złotówkę. Praktycznie standardem staje się kwota 21 zł/kg w klasie R za byki, ale równie szybko rosną ceny jałówek i krów, doganiają ceny byków, a w cennikach widać już 20 zł/kg w wbc nawet w przypadku krów! 

Najwięcej na rynku obecnie płaci Zakład Uboju Bydła w Biskupcu i PPHU Biela. 

Na niemieckiej giełdzie ceny byków wzrosły o 10 eurocentów od ubiegłego tygodnia. Teraz za klasę R zakłady w Niemczech płacą 5,85-5,95 euro/kg w wbc.

- Już teraz widzimy jak ceny mięsa zaczynają wzrastać. Moim zdaniem to dopiero początek. W związku z tym prawdopodobnie nawet bogaci Europejczycy zmienią upodobania dietetyczne, bo mięso za chwilę będzie 50 albo i więcej proc. droższe niż było przed konfliktem. Już dawno mówiłem, że stek będzie jak kawior. Zaczynamy się do tego zbliżać. Ceny mięsa po prostu wystrzelą w górę. Po pierwsze będzie mniej stad, a po drugie ziarna będzie na tyle mało, że status mięsa będzie się zbliżał do poziomu towaru luksusowego. Trochę tak jak było np. przed drugą wojną światową. Wtedy mięsa nie jadano aż tak powszechnie jak teraz - komentuje sytuację na rynku mięsa Bartosz Urbaniak, analityk BNP Paribas na łamach Wiadomości Handlowych. 

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 20,94 zł/kg, za byka w klasie O 20,47 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 20,20 zł/kg, a za klasę O 19,46 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy odbiorą średnio za 18,79 zł/kg, a w klasie O za około 18,50 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 12,42 zł/kg, jałówek 10,58 zł/kg, a za krowy 8,9 zł/kg.

Cielęta kosztują, w zależności od wieku i typu od 12 do 15 zł/kg!

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Envanto elements


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 16 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR

Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)