Reklama zniknie za 11 sekund

Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła: byki lecą w dół. Sprawdź, gdzie i o ile!

Obrazek

Sytuacja na rynku bydła mięsnego zmieniła się od ubiegłego tygodnia. Zagraniczni odbiorcy obniżyli ceny, co pociągnęło za sobą spadki w polskich zakładach. Gdzie ceny spadły i do jakiego poziomu?

Dorota Kolasińska17 maja 2022, 10:06

Na europejskim rynku nie ma co prawda dużych wahań cen (5,12 euro/kg średnia cena za byki w klasie R), ale akurat w Niemczech i we Włoszech odbiorcy obniżyli stawki i to sporo, co niestety pociągnęło za sobą konsekwencje w polskich cennikach. Z najnowszego notowania na niemieckiej giełdzie VEZG wynika, że ceny byków spadły z poziomu 5,4 euro/kg do 5,0-5,15 euro/kg. Z kolei danych Meat Market Observatory nie można jeszcze wywnioskować obniżek, bo stawki z 12 maja nie obejmują tych spadków (4,5 euro za kg we Włoszech i 5,5 euro za kg w Niemczech). Średnia cena w UE spadła zaledwie o 0,15% od poprzedniego notowania tydzień wcześniej.

Prognozuje się, że stawki utrzymają się w trendzie spadkowym około dwóch tygodni i znów wrócą stopniowo do poprzednich poziomów. Bydła na rynku jest nieco więcej, zapewne wynika to z upływu obowiązkowego 30-dniowego terminu utrzymania bydła, po złożeniu wniosku o płatności do bydła i krów, jednak nadal nie są to ilości pozwalające na znaczące obniżki i stałość trendu spadkowego. 

Z notowań KOWR z okresu od 2 do 8 maja wynika, że na początku maja 2022 r. krajowi dostawcy za bydło rzeźne w skupie uzyskiwali średnio 11,55 zł/kg, o 1% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 2% więcej niż w pierwszym tygodniu kwietnia br. żywiec wołowy był o 65% droższy niż w analogicznym tygodniu 2021 r. 

Kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 22,35 zł/kg, o 1,5% taniej niż w końcu kwietnia br. Jednocześnie cena ćwierćtusz była o 2% wyższa niż miesiąc wcześniej oraz o 65% wyższa niż przed rokiem.

Z notowań Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej (2-8 maja 2022) wynika, że zakłady ubojowe płaciły średnio za byki w wadze żywej 12,43 zł/kg, za krowy 10 zł/kg, a jałówki 11,61 zł/kg. 

- Ceny prawdopodobnie będą utrzymywać się na wysokim poziomie w 2022 r. Na wzrosty oddziaływać będzie wciąż niska podaż wołowiny w warunkach odbudowującego się popytu, któremu sprzyja wygasająca pandemia. Produkcja wołowiny w UE, mierzona masą ubojową, na przełomie roku wykazywała co prawda niewielkie tendencje do wzrostów. Jednak struktura ubojów wskazuje, że wzrost ten nie ma podstaw fundamentalnych. Wysokie obecnie ceny skłaniają producentów do zwiększonej sprzedaży bydła, co odbija się na liczebności stad. Przykładowo w Polsce w 2021 r. produkcja mięsa wołowego wzrosła o 2,1%, głównie z uwagi większe o 9,2% r/r uboje krów, podczas gdy uboje pozostałego bydła zmalały o 1% r/r. Z danych Eurostatu wynika, że unijne pogłowie bydła w grudniu 2021 r. zmniejszyło się o 1,1% r/r. Obserwowane w ostatnich miesiącach wzrosty cen wołowiny wpisywały się w światowy trend podwyżek cen tego mięsa. Podaż wołowiny na rynkach trzecich ograniczana była zmniejszonymi dostawami z Australii czy też Brazylii (najniższy poziom ubojów bydła od 17 lat). Możliwe, że 2022 r. przyniesie pewne odbicie produkcji w tych krajach (prognozy USDA), choć wciąż do poziomu niższego niż w 2020 r. Na wzrost cen oddziałują wciąż rosnące koszty produkcji oraz cen produktów alternatywnych (wieprzowiny i drobiu) - wymienia Mariusz Dziwulski, analityk banku PKO BP. 

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 22,2 zł/kg, za byka w klasie O 21,73 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 21,57 zł/kg, a za klasę O 20,81 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy odbiorą średnio za 20,54 zł/kg, a w klasie O za około 19,98 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 13,08 zł/kg, jałówek 11 zł/kg, a za krowy 9,3 zł/kg.

Cielęta kosztują, w zależności od wieku i typu od 12 do 15 zł/kg!

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Envato Elements


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 16 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR

Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)