Zaloguj
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – co przyniósł zajączek wielkanocny?

Jest miła niespodzianka, może niewielka, ale lepszy rydz niż nic. Stawki we wszystkich kategoriach lekko wzrosły, ale nie we wszystkich zakładach. Sprawdź, które zakłady ubojowe zmieniły cenniki!
Dorota Kolasińska30 marca 2021, 12:27
Zazwyczaj w tygodniu przed Wielkanocą w cennikach niewiele się zmieniało i nadchodził świąteczny letarg. Teraz sytuacja jest nieco inna niż zwykle. Już kilka tygodni temu pracownicy skupów tłumaczyli, że spadek cen wynika z lekko zapchanych magazynów i potrwa kilka tygodni oraz, że ceny powinny znów odbić w górę, gdy zator się rozładuje. Zapowiadali, że stanie się to tuż przed lub po Wielkanocy. Jak wynika z naszej sondy w zakładach zrobiło się luźniej i lekko wzrósł popyt, a z nim stawki za byki, jałówki i krowy. Nie są to duże podwyżki i nie we wszystkich zakładach, ale zawsze lepszy rydz niż nic. 

Trend wzrostowy już od kilku tygodni obserwujemy w przypadku stawek za krowy. Niektóre zakłady w tym tygodniu zdecydowały się również na podwyżki cen za byki i jałówki w klasach R i O. Wynika to z lokalnego zapotrzebowania na żywiec lub szybkiej konieczności realizacji zamówień przed Świętami, stąd w niektórych zakładach mamy do czynienia ze wzrostem cen nawet o 0,5 zł/kg w wadze poubojowej. 

Ponownie za byki w klasie R maksymalnie zakłady płacą 14 zł/kg wbc, a za jałówki nawet 14,5 zł/kg. Stawki za krowy w klasie R sięgają 12 zł/kg. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,52 zł/kg, za byka w klasie O 13,13 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,22 zł/kg, a za klasę O 12,51 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,48 zł/kg, a w klasie O za około 11,25 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Przewiń W GÓRĘ LUB KLIKNIj aby WRÓCIĆ DO STRONY GŁÓWNEJ