Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – coraz lepiej?

Obrazek
Podobnie jak w ubiegłym tygodniu niektóre zakłady zdecydowały się na podwyżki. Tym razem dotyczą one głównie buhajków. Na jaką cenę mogą liczyć rolnicy w tym tygodniu?
Dorota Kolasińska18 sierpnia 2020, 10:22
W ubiegłym tygodniu również obserwowaliśmy podwyżki w skupach. Ten tydzień także przyniósł niespodziankę. Ceny byczków w skupie wzrosły o około 20-50 gr za kg wagi poubojowej. Trudno powiedzieć czy to passa na rynku, czy pojedyczne epizody i lepszy nastrój w zakładach.

Najprawdopodobniej do skupów w ostatnich trzech tygodniach trafiało mniej żywca, ze względu na intensywne prace polowe - żniwa, belowanie słomy i pierwsze prace pożniwne. Niebawem zaczyna się siew rzepaku, także rolników w zakładach również będzie mniej. Podobnie jest w całej UE, także na rynku chwilowo będzie brakowało towaru, a ceny będą podnoszone. Plony są całkiem niezłe, więc hodowcy nie wyzbywają się nadliczbowych sztuk w stadzie. Jedynym problemem, który może się pojawić i wynika z ubiegłorocznej suszy to koniec zapasów kiszonki z kukurydzy. Powoli rodzi się stwierdzenie, że wracamy do normalności - ale... nie ma co cieszyć się zbyt prędko, bowiem w niektórych krajach (również u naszych odbiorców wołowiny, w Hiszpanii) przywracane są ponownie ograniczenia, np. zamykane są znowu placówki gastronomiczne, ze względu na wzrost przypadków koronawirusa. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,34 zł/kg, za byka w klasie O 11,86 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,43 zł/kg, a za klasę O 11,58 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,62 zł/kg, a w klasie O za około 9,97 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,60 zł/kg, jałówek 5,67 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!




Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)