Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – dalej mało towaru na rynku

Zakłady ubojowe, mimo, że nie są zbyt zadowolone, to nadal lekko podnoszą stawki. Szczególnie za byki i krowy. Na rynku brakuje towaru.
Dorota Kolasińska25 maja 2021, 15:48
Nadal sytuacja na rynku bydła mięsnego nie jest korzystna dla zakładów, bo podaż jest bardzo mała, a żywiec poszukiwany. Dla rolników wręcz przeciwnie, bo ubojnie mimo niższej marży, którą zarobią nadal podnoszą cenniki w przypadku byków i krów. W niektórych zakładach jest to 10 gr/kg, a w innych, gdzie sytuacja jest bardzo trudna nawet o 30-50 gr/kg. 

Hodowcy mimo, że stawki są naprawdę niczego sobie, to niewiele na tym interesie zarobią, bo pasze nadal są bardzo drogie, szczególnie śruta sojowa i rzepakowa. Dobrze byłoby znaleźć tańszą alternatywę dla pasz białkowych, bo sytuacja szybko się nie zmieni... 

Skupujący podejrzewają, że dotyczy to złożonych wniosków o dopłaty do bydła i niebawem worek się rozsypie i towaru będzie więcej, a ceny... niestety spadną. Warto sprzedać to, co osiągnęło odpowiednią wagę i wiek, bo stawki mogą niebawem ostro polecieć w dół. 

Teraz za pojedynczego byka w klasie R skupy zapłacą nawet 14,5 zł/kg, a w przypadku wyrównanej grupy można ponegocjować podniesienie stawki, zakłady są naprawdę w niedostatku, a możliwości negocjacyjne hodowców rosną. 

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 14,13 zł/kg, za byka w klasie O 13,73 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,66 zł/kg, a za klasę O 12,94 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy skupują średnio za 12,08 zł/kg, a w klasie O za około 11,87 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,62 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,23 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy