Jesteś w strefie Premium
Ceny bydła: dalej rosną, gdzie płacą najwięcej?

Zapotrzebowanie na żywiec bydlęcy w zakładowych skupach nadal jest wysokie, a na rynku towaru mało. Cenniki znów się zmieniają w większości punktów - w którym płacą najwięcej za jałówki, byki i krowy? Sprawdź!
Sytuacja na rynku bydła mięsnego jest nieco skomplikowana dla zakładów, bo stale brakuje żywca, zapotrzebowanie jest podobne, a towaru nie przybywa. Korzystają na tym polscy producenci żywca wołowego, którzy nierzadko otrzymują powyżej 20 zł/kg w wadze poubojowej za byki w klasie R. Ceny w ciągu ostatniego roku co prawda wzrosły o około 40%, ale koszty produkcji też mocno dają po kieszeniach.
Pozostało 91 % tekstu
Ten artykuł jest dostępny dla subskrybentów top agrar Premium.
Tylko 3 zł za pierwsze 3 miesiące nieograniczonego dostępu. Skorzystaj ze specjalnej oferty i dołącz do grona czytelników Strefy Premium już teraz!
Codziennie przygotowujemy dla Ciebie m. in. fachowe artykuły, porady i komentarze ekspertów, raporty oraz prognozy rynkowe. Bądź na bieżąco z tym, co najważniejsze dla rolnika.
SubskrybujZaloguj sięMasz pytanie lub temat?Napisz do autora