Zaloguj
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła: dalej rosną, gdzie płacą najwięcej?

Zapotrzebowanie na żywiec bydlęcy w zakładowych skupach nadal jest wysokie, a na rynku towaru mało. Cenniki znów się zmieniają w większości punktów - w którym płacą najwięcej za jałówki, byki i krowy? Sprawdź! 

Dorota Kolasińska15 lutego 2022, 10:20
Sytuacja na rynku bydła mięsnego jest nieco skomplikowana dla zakładów, bo stale brakuje żywca, zapotrzebowanie jest podobne, a towaru nie przybywa. Korzystają na tym polscy producenci żywca wołowego, którzy nierzadko otrzymują powyżej 20 zł/kg w wadze poubojowej za byki w klasie R. Ceny w ciągu ostatniego roku co prawda wzrosły o około 40%, ale koszty produkcji też mocno dają po kieszeniach.

Pozostało 91 % tekstu
Ten artykuł jest dostępny dla subskrybentów top agrar Premium.

Tylko 3 zł za pierwsze 3 miesiące nieograniczonego dostępu. Skorzystaj ze specjalnej oferty i dołącz do grona czytelników Strefy Premium już teraz!

Codziennie przygotowujemy dla Ciebie m. in. fachowe artykuły, porady i komentarze ekspertów, raporty oraz prognozy rynkowe. Bądź na bieżąco z tym, co najważniejsze dla rolnika.

SubskrybujZaloguj się
Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Przewiń W GÓRĘ LUB KLIKNIj aby WRÓCIĆ DO STRONY GŁÓWNEJ