🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – dalej spokojnie, mimo burzy

14.10.2020

Drukuj

Ceny bydła – dalej spokojnie, mimo burzy

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Sytuacja związana z debatą polityczną na temat nowelizacji ustawy o ochronie praw zwierząt oraz licznych i głośnych protestów rolników w całej Polsce, ale również w Warszawie, na razie pozostaje bez wpływu na stawki za bydło. Jednak nie można mówić o stabilności, bo sektor wołowiny stoi przed obliczem wielu zagrożeń, które pukają do drzwi...

Od czwartku zapewne wejdą nowe ograniczenia, związane z czerwonymi strefami, nasileniem intensywności zachorowań na koronawirusa, co niestety ponownie dotknie sektor HORECA (restauracje, puby, bary i stołówki pracownicze). Podobnie będzie zapewne za granicą u naszych odbiorców żywca i wołowiny, więc okres, który normalnie powinien być związany z podwyżkami stawek za bydło (III i IV kwartał), niestety przyniesie niekorzystne zmiany. 

Z sondy cenowej wynika, że jedynie kilka zakładów obniżyło stawki za byki, o około 20-30 gr/kg wagi poubojowej. Cenniki wagi żywej nie uległy zmianom. Ceny jałówek i krów na razie również się nie zmieniły.

r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,63 zł/kg, za byka w klasie O 12,20 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,68 zł/kg, a za klasę O 11,97 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,79 zł/kg, a w klasie O za około 10,58 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,00 zł/kg, jałówek 5,83 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Widziałeś już nasze video "Zapraszamy na V Forum – Sesja Mleko: sprawdź program i prelegentów!"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody