Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła: ile jeszcze się utrzymają na takim poziomie?

Obrazek

Stąpamy w branży po cienkim lodzie. Wydaje się, że ceny stabilnie od kilku tygodni trzymają fason, ale w powietrzu czuć niepewność. Problem w tym, że trudno przewidzieć rynkowe zachowania i można jedynie snuć domysły. Ile teraz płacą w skupie?

Dorota Kolasińska30 listopada 2021, 15:27

Od trzech tygodni ceny bydła mięsnego trzymają się wysoko i dość stabilnie, stawki zmieniano jedynie lokalnie i to raczej do góry, wyrównując do średnich cenników rynkowych. Pojawiła się obawa, że niedługo ceny wejdą w fazę spadkową, bo prawdopodobnie zapotrzebowanie na wołowinę będzie nieco niższe. Coraz więcej unijnych państw wprowadza lockdown, związany z kolejną falą zachorowań na COVID-19. Niestety zamknięcie lub ograniczenie sprzedaży w kanale sektora gastronomicznego może mieć podobne konsekwencje, jak w ubiegłym roku, kiedy popyt spadł, a wraz z nim ceny w skupie.

Podaż przewyższająca zapotrzebowanie nie pozostanie bez wpływu także na unijne stawki bydła. Tendencja spadkowa może być nieco łagodniejsza niż w ubiegłym sezonie, bo bydła nadal nie ma na unijnym rynku zbyt wiele. Jeśli sprawdzi się scenariusz Rabobanku, sytuację nieco złagodzi także prognozowany spadek pogłowia krów mamek w UE o 2% w 2022 r.

Warto podkreślić, że najbliższe miesiące będą decydujące dla wielu producentów opasów, gdyż wzrost kosztów wymusi analizę rentowności produkcji – wzrost cen cieląt i odsadków, zbóż i preparatów mlekozastępczych, to jak wiadomo zabiera dużą część dochodu. Nie każdy z hodowców w UE, z wyników rachunku ekonomicznego będzie zadowolony, bo mimo stosunkowo wysokich cen bydła w całej Wspólnocie (ok. 4,3 euro/kg wbc) niewielu rolników może powiedzieć, że im się „opłaca”, bo drożeje właściwie wszystko, a w kieszeni zostaje niewiele.

Pracownicy polskich skupów otrzymują informacje od stałych importerów, że niedługo ceny wpadną w fazę spadkową, szczególnie w tych państwach, w których spożycie wołowiny jest zwykle wysokie, a lockdown mocno przymyka gastronomię.

Warto pamiętać również o tym, że wiele zakładów w Polsce zakończy ubój pomiędzy 15, a 23 grudnia, gdy tylko uda się zrealizować zamówienia na okołoświąteczne dostawy. Przerwa świąteczna potrwa aż do Nowego Roku. Pracownicy skupów do tego czasu nie prognozują drastycznych zmian, ale też nie obiecują, że ceny w 2022 r. nie zaczną spadać.

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 18,86 zł/kg, za byka w klasie O 18,43 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 17,72 zł/kg, a za klasę O 16,99 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy odbiorą średnio za 15,42 zł/kg, a w klasie O za około 15,23 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 11,07 zł/kg, jałówek 9,12 zł/kg, a za krowy 7,46 zł/kg.


Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 15 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR

Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ









Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy