Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – ile płacą zakłady w tym tygodniu?

Obrazek
Stawki za żywiec wołowy w skupie trzymają się stabilnie. Lekkie wahania zarówno w przypadku byków, jałówek i krów są regionalne, ale bez określonego bliżej trendu.
Dorota Kolasińska23 lutego 2021, 20:38
Zakłady skupujące żywiec wołowy nadal utrzymują cenniki na podobnym poziomie do ubiegłego tygodnia. Jedynie lokalnie pojawiają się delikatne wahania, bez określonego trendu, który wskazywałby na nadchodzące podwyżki lub obniżki. 

Skupy chętnie przyjmują towar, bo nie ma go zbyt wiele na rynku, są w stanie sporo zapłacić za wyrównaną stawkę dobrej jakości byków i jałówek. Obecnie za byki i jałówki w klasie R można maksymalnie dostać 14,1 zł/kg w wadze poubojowej.

W UE ceny bydła również są wysokie, bowiem za byki w klasie R we Włoszech rolnik dostaje średnio 3,9 euro/kg wbc (17,55 zł/kg!), a za jałówki w klasie R aż 4,26 euro/kg (19,17 zł/kg!). Mimo, że sprzedajemy większość wołowiny właśnie do Włoch, to niestety nadal w całej UE ograniczenia związane z COVID-19 powodują, że zapotrzebowanie jest nieco niższe.

W Hiszpanii również ceny są przyzwoite, kształtują się mniej więcej na poziomie 3,5 euro/kg zarówno za byki i jałówki w klasie R. W Niemczech z kolei ceny za byki w klasie R kształtują się na poziomie około 4 euro/kg, a jałówki około 3,48 euro/kg. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,69 zł/kg, za byka w klasie O 13,27 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,28 zł/kg, a za klasę O 12,62 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,20 zł/kg, a w klasie O za około 11,12 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy