Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – jest zapotrzebowanie na żywiec

Obrazek
Jest popyt, ale podaż przedświąteczna dość słaba. Stawki rosną, a rolnicy na razie nie sprzedają bydła w dużej ilości.
Dorota Kolasińska15 grudnia 2020, 09:40
Gorączka przedświąteczna pojawiła się nie tylko w sklepach, bo też w skupach bydła. To już czwarty z rzędu tydzień podwyżek. Prawie we wszystkich zakładach stawki wzrosły. Jak podkreślają pracownicy – jest zapotrzebowanie na żywiec wołowy, jednak podaż jest dość niska. Stąd wzrost cen w przypadku wszystkich kategorii i klas bydła. Rolnicy być może czekają na jeszcze lepsze stawki, zgromadzonej paszy jest sporo, może chcą uzyskać wyższą wagę ubojową niż zwykle. W każdym razie... zakłady narzekają na brak surowca, więc możliwe, że pracownicy będą skłonni do negocjacji. 

Zakłady całkiem nieźle płacą za byki, bo średnia cena waha się na poziomie 13,10 zł/kg za klasę R. Jałówki nadal nie dobiły do cen z ubiegłego roku, bo za R-kę dostaniemy średnio 12,88 zł/kg. 

Jednak warto popytać okolicznych skupujących, bo zdarzają się znacznie wyższe stawki za jałówki mięsne, sięgające nawet 14 zł/kg w klasie R, podobnie jest z byczkami, liczebniejsza i równa wagowo partia uzyska ceny bliskie 13,5-13,6 zł/kg

Nawet lekko, bo o około 10 gr/kg wzrosła cena krów w obydwu klasach. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,12 zł/kg, za byka w klasie O 12,71 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,88 zł/kg, a za klasę O 12,11 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,60 zł/kg, a w klasie O za około 10,43 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,45 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy