Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – już niedaleko do 20 zł/kg wbc

Obrazek

Kilka tygodni temu nikt nie wierzył, że ceny dojdą do takiego poziomu. Zakłady nadal podbijają stawki i najwyższe sięgają już 19,4 zł/kg. Który punkt skupu tyle płaci?

Dorota Kolasińska27 października 2021, 16:53

Z najnowszego raportu Komisji Europejskiej wynika, że ceny bydła w Unii Europejskiej rosną w zasadzie wszędzie, ale najsilniejszy wzrost obserwowany jest w Polsce. W 41 tygodniu 2021 roku średnia cena w wadze poubojowej krów wyniosła 3,38 euro/kg – to o 23,7% więcej niż rok wcześniej. Z kolei średnia cena jałówek z 21 października br. wyniosła 4,16 euro/kg wbc, co oznacza wzrost rzędu 13,4% r/r. Za byki rolnicy uzyskują średnio 4,15 euro/kg wbc (wzrost o 18% w porównaniu do 2020 r.).

Jednocześnie warto zauważyć, że pogłowie bydła, zarówno młodego i dorosłego spadło w UE, średnio w zależności od wieku i płci od 1 do 2%. Popyt na wołowinę jest wysoki, ale podaż niewielka, dzięki czemu utrzymuje się wzrostowa tendencja cenowa. Jednak w Polsce takiej sytuacji nie było nigdy, żeby w odpowiedzi na pytanie w skupie „ile płacicie za byki w klasie R” usłyszeć 19,4 zł/kg w wbc! Do tego dochodzą ceny 12,5 zł/kg w wadze żywej za mieszańce mięsne. Sprawdziły się plotki z końca września, że stawki wzrosną nawet do 20 zł/kg. Nadal niektóre zakłady wahają się czy podnosić ceny, ale jeśli inne skupy szaleją, to przy brakach żywca stawki muszą zrównać.

Według resortu rolnictwa średnia cena za byki w wieku od 12 do 24 miesięcy wynosi obecnie 18,54 zł/kg w wadze poubojowej (schłodzonej), krowy 14,19 zł/kg, a jałówki średnio zakłady skupują za 17,66 zł/kg. Z naszej sondy wynika, że zakłady za większe i wyrównane partie płacą znacznie powyżej 18,5 zł/kg, bo ceny dochodzą do 19-19,5 zł/kg za byki w klasie R.

Tendencja wzrostowa najprawdopodobniej się utrzyma, bo bydło nagle cudownie się nie rozmnoży, ale pracownicy skupów mówią, że rynek jest obecnie kompletnie nieprzewidywalny i trudno cokolwiek prognozować. Wszyscy po cichu obawiają się kolejnej fali COVID-19, zamknięcia restauracji i reszty sektora HoReCa, bo mogłoby to spowodować ostry spadek. Koszty produkcji są bardzo wysokie i na razie nie zapowiada się na konkretne obniżki. Na globalnym rynku co prawda spadają ceny soi po najnowszych prognozach zapasów, co niebawem może skutkować obniżeniem stawek śruty sojowej, ale to jedyny sygnał z rynku pasz, który kogokolwiek zadowoli, bo zboża nadal trzymają się wysoko, a wraz z nimi pełnoporcjowe pasze treściwe.

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 17,57 zł/kg, za byka w klasie O 17,12 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 16,88 zł/kg, a za klasę O 16,10 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy odbiorą średnio za 14,70 zł/kg, a w klasie O za około 14,66 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 10,68 zł/kg, jałówek 9,03 zł/kg, a za krowy 7,46 zł/kg.


Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 15 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR

Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ







Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)