Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – kolejny tydzień obniżek

07.07.2020

Drukuj

Ceny bydła – kolejny tydzień obniżek

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Niestety zła passa na rynku wołowiny trwa już trzeci tydzień z rzędu. Mimo, że ceny stopniowo przez pewien okres wzrosły, teraz notujemy systematyczny spadek stawek. W ciągu ostatniego miesiąca ceny byków spadły o 50-80 gr/kg. W tym tygodniu w większości podmiotów skupowych stawki za byki w klasie R i O spadły o 20-30 gr/kg. Podobnie sytuacja cenowa wygląda w przypadku krów i jałówek. Towaru na rynku jest sporo, a zbyt jest słaby, zamówienia eksportowe nadal marne. W Komisji Europejskiej zaczęła się dyskusja nad uruchomieniem dopłat do przechowywania cielęciny, bo również sytuacja na tym rynku nie jest zbyt korzystna. 

Czekamy na podział środków przez MRiRW z PROW, które mają otrzymać producenci wołowiny i mleka. Mówi się o premii ubojowej do każdej sztuki ubitej w okresie kryzysu, aby zrekompensować słabe ceny. Podobnie zrobiły inne kraje, w których sektorem poszkodowanym najbardziej była branża wołowiny. 

Ile płacą polskie zakłady? 

r e k l a m a


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,69 zł/kg, za byka w klasie O 11,24 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,09 zł/kg, a za klasę O 11,40 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,38 zł/kg, a w klasie O za około 10,28 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,67 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody