Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – koniec podwyżek?

09.06.2020

Drukuj

Ceny bydła – koniec podwyżek?

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Niestety w tym tygodniu nie obserwujemy masowych podwyżek. Jedynie kilka ubojni podniosło stawki w wadze poubojowej o 20 gr/kg we wszystkich kategoriach oraz jeden zakład podniósł cenę byków w wadze żywej o 50 gr/kg. 

Zakłady deklarują większe zamówienia przygotowywane na eksport, jednak podaż krajowa także się zwiększyła. Niestety trudno prognozować dalsze wzrosty czy spadki. 

We Włoszech ceny byczków lekko wzrosły (o niecały 1%) do 3,77 euro/kg, ceny jałówek w klasie R niestety zanotowały spadek w porównaniu do ubiegłego tygodnia o 18% do ceny 3,41 euro/kg. Ceny krów także spadły o 5,4% do 2,64 euro/kg. W Niemczech z kolei we wszystkich grupach obserwujemy wzrosty od 2 do 6%, we Francji wzrosty cenników są nieco niższe, rzędu 0,5-18%. 

Sytuacja na rynku europejskim i światowym jest w trakcie stabilizacji, stąd wahania. Na nowo uruchamiane są niektóre kanały dystrybucji i badany jest rynek pod kątem zapotrzebowania na wołowinę, ponadto podpisywane są nowe kontrakty, dlatego dość trudno prognozować, kiedy sytuacja wróci do normy...

Ile płacą polskie zakłady? 

r e k l a m a


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,79 zł/kg, za byka w klasie O 11,40 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,18 zł/kg, a za klasę O 11,43 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,38 zł/kg, a w klasie O za około 10,28 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,73 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody