Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – lekkie korekty stawek

Obrazek
W tym tygodniu w cennikach zakładów ubojowych widzimy kolejne korekty. Nadal utrzymuje się delikatny trend spadkowy dotyczący stawek za byki i jałówki oraz niewielki wzrost cen krów.
Dorota Kolasińska16 marca 2021, 16:12
W bieżącym tygodniu sytuacja jest adekwatna do zapowiedzi zakładów z poprzednich tygodni. Weszliśmy w trend spadkowy cen za byki i jałówki oraz wzrostu cen krów. Nadal na rynku występuje zbyt duża podaż względem popytu, a zapełnione wołowiną magazyny nie pomagają w poprawie sytuacji. Co prawda korekty cenników nie są olbrzymie, to jednak nie wpływa zachęcająco dla rolników, szczególnie w przypadku kiedy ceny pasz nadal są wysokie. 

Stawki za byki od ubiegłego tygodnia w kilku zakładach nie uległy zmianie, a tam gdzie wprowadzono obniżki, cena spadła od 10 do 20 gr/kg wbc. Jednak średnia cena nadal utrzymuje się na poziomie powyżej 13,4 zł/kg w klasie R. W przypadku jałówek sytuacja jest podobna, ale znacznie mniej zakładów obniżyło stawki niż w przypadku byków (około 10-20 gr/kg). Średnie ceny płacone przez ubojnie również trzymają się na poziomie powyżej 13 zł. 

Na rynku brakuje krów, zarówno w klasie R i O i ceny rosną o około 20 gr/kg w wbc. Z zapowiedzi skupów wynika, że jeszcze przez najbliższe tygodnie stawki będą rosły, dopóki na rynku nie będzie większej podaży. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,43 zł/kg, za byka w klasie O 13,04 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,13 zł/kg, a za klasę O 12,48 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,41 zł/kg, a w klasie O za około 11,20 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!




Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)