Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – lekkie korekty stawek

16.03.2021

Drukuj

Ceny bydła – lekkie korekty stawek

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

W bieżącym tygodniu sytuacja jest adekwatna do zapowiedzi zakładów z poprzednich tygodni. Weszliśmy w trend spadkowy cen za byki i jałówki oraz wzrostu cen krów. Nadal na rynku występuje zbyt duża podaż względem popytu, a zapełnione wołowiną magazyny nie pomagają w poprawie sytuacji. Co prawda korekty cenników nie są olbrzymie, to jednak nie wpływa zachęcająco dla rolników, szczególnie w przypadku kiedy ceny pasz nadal są wysokie. 

Stawki za byki od ubiegłego tygodnia w kilku zakładach nie uległy zmianie, a tam gdzie wprowadzono obniżki, cena spadła od 10 do 20 gr/kg wbc. Jednak średnia cena nadal utrzymuje się na poziomie powyżej 13,4 zł/kg w klasie R. W przypadku jałówek sytuacja jest podobna, ale znacznie mniej zakładów obniżyło stawki niż w przypadku byków (około 10-20 gr/kg). Średnie ceny płacone przez ubojnie również trzymają się na poziomie powyżej 13 zł. 

Na rynku brakuje krów, zarówno w klasie R i O i ceny rosną o około 20 gr/kg w wbc. Z zapowiedzi skupów wynika, że jeszcze przez najbliższe tygodnie stawki będą rosły, dopóki na rynku nie będzie większej podaży. 

Ile płacą polskie zakłady? 

r e k l a m a


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,43 zł/kg, za byka w klasie O 13,04 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,13 zł/kg, a za klasę O 12,48 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,41 zł/kg, a w klasie O za około 11,20 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Widziałeś już nasze video "Jak rolnicy oceniają opłacalność chowu bydła mięsnego?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody