Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
r e k l a m a
Pojawiło się kilka informacji, które mogą odmienić sytuację na naszym rynku. Między innymi planowane jest otwarcie rynku Serbii i Algierii oraz prowadzone są rozmowy z Turcją, aby przywrócić tamten kierunek, który niegdyś był bardzo chłonny na nasz surowiec. W momencie gdy tureckie zakłady przestały kupować wołowinę, ceny w Polsce diametralnie się zmieniły.
Problem jednak polega na tym, że na turecki rynek weszły już inne kraje, m.in. Mercosuru, a więc nasza wołowina nie będzie już tak konkurencyjna, jak w tamtych czasach. Kilka dni temu nastąpiło otwarcie chińskiego rynku dla włoskiej wołowiny. Istnieją podejrzenia, że wówczas zapotrzebowanie ze strony Włochów na polską wołowinę i żywiec może wzrosnąć, z wiadomych względów...
r e k l a m a
Tymczasem we Włoszech sytuacja jest bardzo dynamiczna, jeśli chodzi o ceny, ponieważ w skali tygodnia wahania stawek nadal są dość wysokie. Cena byków w klasie R obecnie wynosi 3,54 euro/kg, ale w skali tygodnia spadła o 14,5%, natomiast cena jałówek w klasie R wynosi 4,0 euro/kg wagi poubojowej, ale również notowany jest spadek ceny sięgający niemal 5%. Wzrosło zapotrzebowanie na krowy wysokiej klasy, bo tamtejsze zakłady podniosły ceny o 6%.
Polecany artykuł

Ceny bydła – drgnęło w górę, czy na długo?
Ile płacą polskie zakłady?

top agrar Polska – dwuletnia prenumerata

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,87 zł/kg, za byka w klasie O 11,43 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,84 zł/kg, a za klasę O 11,24 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,30 zł/kg, a w klasie O 10,22 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,33 zł/kg, jałówek 5,50 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!

Widziałeś już nasze video "Jak rolnicy oceniają opłacalność chowu bydła mięsnego?"?
r e k l a m a
r e k l a m a