Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – lekkie obniżki jałówek i krów

Obrazek
W skupach notujemy niewielkie zmiany cenników. Trend idzie w kierunku obniżek cen jałówek i krów, ceny byków zmieniają się lokalnie i w zakresie 10-20 gr/kg wbc.
Dorota Kolasińska21 kwietnia 2020, 11:18
W skupach bydła jest trochę większy ruch niż w ubiegłym tygodniu, jednak zakłady mimo wszystko biją tygodniowo mniej sztuk, niektóre z nich nawet o 2/3. Zapotrzebowanie jest znacznie niższe niż dotychczas. Większość zakładów eksportująca mięso jałówek i krów obniża ceny, ze względu na mniejsze zapotrzebowanie ze strony eksportu. Ceny byczków lokalnie wahają się o 10-20 gr/kg masy poubojowej. 

Pojawiło się kilka informacji, które mogą odmienić sytuację na naszym rynku. Między innymi planowane jest otwarcie rynku Serbii i Algierii oraz prowadzone są rozmowy z Turcją, aby przywrócić tamten kierunek, który niegdyś był bardzo chłonny na nasz surowiec. W momencie gdy tureckie zakłady przestały kupować wołowinę, ceny w Polsce diametralnie się zmieniły.

Problem jednak polega na tym, że na turecki rynek weszły już inne kraje, m.in. Mercosuru, a więc nasza wołowina nie będzie już tak konkurencyjna, jak w tamtych czasach. Kilka dni temu nastąpiło otwarcie chińskiego rynku dla włoskiej wołowiny. Istnieją podejrzenia, że wówczas zapotrzebowanie ze strony Włochów na polską wołowinę i żywiec może wzrosnąć, z wiadomych względów... 

W porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku ceny wagi poubojowej w Polsce są niższe o 10-15%.

Tymczasem we Włoszech sytuacja jest bardzo dynamiczna, jeśli chodzi o ceny, ponieważ w skali tygodnia wahania stawek nadal są dość wysokie. Cena byków w klasie R obecnie wynosi 3,54 euro/kg, ale w skali tygodnia spadła o 14,5%, natomiast cena jałówek w klasie R wynosi 4,0 euro/kg wagi poubojowej, ale również notowany jest spadek ceny sięgający niemal 5%. Wzrosło zapotrzebowanie na krowy wysokiej klasy, bo tamtejsze zakłady podniosły ceny o 6%. 

W Niemczech sytuacja jest nieco lepsza, bo spadki cen nie są tak duże, wszystkie grupy są tańsze o około 1-3,5%. We Francji tydzień do tygodnia ceny spadają o 1-2%, natomiast w Hiszpanii spadki cen są nieco większe, bo około 7% jałówek i krów, byki około 1,5%. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,87 zł/kg, za byka w klasie O 11,43 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,84 zł/kg, a za klasę O 11,24 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,30 zł/kg, a w klasie O 10,22 zł/kg. 

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,33 zł/kg, jałówek 5,50 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!




Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)