Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – lekkie zamieszanie

23.06.2020

Drukuj

Ceny bydła – lekkie zamieszanie

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

W tym tygodniu obserwujemy rynkowe zawirowania, zakłady mieszają w cennikach bez konkretnych trendów. Wszystko zależy od tygodniowych zamówień, eksportu i zapotrzebowania. Można zaobserwować lekki trend wzrostowy dotyczący stawek za jałówki w wadze poubojowej. Ceny byków w wbc spadły od ubiegłego tygodnia, ale niewiele i nie we wszystkich zakładach, o około 20 gr/kg. Ceny krów wzrosły o około 10-20 gr/kg wbc. Ceny za żywiec nadal bez większych zmian. 

Wahania są niewielkie, a zakłady tłumaczą obniżki stawek za buhajki dużą ilością towaru na rynku, a eksport niestety nadal nie działa, jak wcześniej.

Mimo, że ceny bydła w letnich miesiącach zazwyczaj rosły, tym razem sytuacja może być zupełnie inna - suszy w tym roku nie będzie i problemów z paszą objętościową również, bydła będzie więcej, więc stawki raczej nie będą rosły w zaskakującym tempie. Jednak miejmy nadzieję, że eksport wołowiny wróci na normalne tory, a ceny się ustabilizują na trochę wyższym poziomie. 

r e k l a m a

Podobna sytuacja jest w innych europejskich krajach, ceny wahają się raz w górę, raz w dół, jednak nie są to duże zmiany w skali tygodnia. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,78 zł/kg, za byka w klasie O 11,39 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,19 zł/kg, a za klasę O 11,50 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,42 zł/kg, a w klasie O za około 10,30 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,73 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody