Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – lokalne zmiany stawek

16.04.2020

Drukuj

Ceny bydła – lokalne zmiany stawek

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Skutki koronawirusa na rynku bydła mięsnego odczuwają wszyscy europejscy hodowcy. W Polsce po okresie Wielkanocnym stawki w zakładach ubojowych skaczą. Największe zmiany obserwujemy w przypadku jałówek, tutaj sytuacja jest bardzo dynamiczna. Ceny, mimo, że przez wiele miesięcy były stabilne i na wysokim poziomie, teraz spadły nawet do 10 zł/kg wagi poubojowej. Półtusze jałówek trafiały przede wszystkim do sektora HORECA w całej UE, który niestety funkcjonuje w ograniczonym stopniu. Sytuacja na rynkach naszych największych odbiorców jest analogiczna do polskiej (również obserwujemy wahania), jednak zagraniczne sklepy chętniej kupują produkty od lokalnych zakładów i rolników. Na rynku bardziej widoczny jest patriotyzm zakupowy, zarówno u właścicieli sklepów i konsumentów. 

Ceny jałówek, krów i byków w klasie O i R wahają się lokalnie to o 20 gr/kg w górę, to o 20 gr./kg w dół. Ceny żywca wołowego we wszystkich kategoriach stoją jak zamurowane. 

W Europie średnie ceny młodych buhajów w klasie R są obecnie na poziomie 3,48 € / kg bez VAT. Na Włoskim rynku sytuacja lekko się ustabilizowała, nie obserwujemy już tak dużych skoków cenowych, jak w ubiegłym tygodniu. W ostatnich tygodniach nastąpił spadek popytu na cielęta na kluczowych rynkach eksportowych w wyniku pandemii. W Holandii na przykład ceny cieląt spadły nawet o 30 euro/szt, ze względu na niższy popyt wśród konsumentów na cielęcinę.  W Polsce z kolei brakuje materiału do opasu, a jeśli już jest, to okropnie drogi. 

Ile płacą polskie zakłady? 

r e k l a m a


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,88 zł/kg, za byka w klasie O 11,44 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 11,83 zł/kg, a za klasę O 11,23 zł/kg. 

Polecany artykuł

Ceny bydła – zła passa trwa

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,29 zł/kg, a w klasie O 10,25 zł/kg. 

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,43 zł/kg, jałówek 5,50 zł/kg, a za krowy 5,00 zł/kg.

Agrarsklep

top agrar Polska – roczna prenumerata

top agrar Polska – roczna prenumerata

Płacisz tylko

198,00 zł SPRAWDŹ
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Widziałeś już nasze video "Jak rolnicy oceniają opłacalność chowu bydła mięsnego?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody