Ceny bydła: lokalne zmiany w cennikach

W zakładach ubojowych sytuacja jest raczej stabilna, choć niektóre zakłady zdecydowały się zmienić stawki za bydło. Nie ma w tym tygodniu wyznaczonego trendu, choć mówi się o nadchodzących obniżkach.
Z tego artykułu dowiesz się:
- jakie są prognozy na rynku?
- ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy?
- ile płacą w UE za bydło?
W krajowych skupach stawki trochę skaczą. Niektóre zakłady podniosły, a inne obniżyły ceny w skali tygodnia. Sytuacja wynika jedynie z zapotrzebowania i dostępności żywca w danym regionie, nie można odszukać w danych określonego trendu.
- Na przełomie października i listopada br. krajowi dostawcy za żywiec wołowy uzyskiwali przeciętnie 11,04 zł/kg, o 1% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 2% więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku bydło rzeźne w skupie podrożało o 22%. Na rynku unijnym, podobnie jak w Polsce, notowany jest systematyczny wzrost średnich cen zakupu żywca wołowego - opisuje rynkową sytuację KOWR.
Jak zaznaczają przedstawiciele skupów nadal utrzymuje się słaby zbyt tusz wołowych na rynku unijnym. Np. w Niemczech ceny utrzymują się na poziomie sprzed tygodnia, a popyt na żywiec maleje. Według ekspertów rynkowych topagrar.com tamtejsze magazyny powoli zapełniają się na święta Bożego Narodzenia.
Ceny wołowiny w UE
- W dniach 31.10 – 6.11.2022 r. w UE bydło rzeźne klasy R3 skupowano przeciętnie po 498,51 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 0,4% drożej niż w poprzednim tygodniu, o 1% drożej niż przed miesiącem oraz o 20% drożej niż przed rokiem. Cena bydła tej klasy w Polsce była zbliżona do średniej w UE i wyniosła 497,94 EUR/100 kg. Ceny niższe niż w Polsce uzyskiwano m.in. w Niderlandach (462,50 EUR/100 kg) i Irlandii (459,60 EUR/100 kg), a wyższe – we Francji (520,79 EUR/100 kg), Niemczech (515,86 EUR/100 kg), we Włoszech (513,79 EUR/100 kg) oraz w Hiszpanii (505,77 EUR/100 kg) - wymienia Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Czterech naszych głównych unijnych odbiorców wołowiny skupuje krajowy żywiec znacznie drożej niż w Polsce, powinno to skłaniać importerów do zakupów naszej wołowiny. Niestety wołowina prawie w każdym kraju UE mocno podrożała, co powoduje, że konsumenci znacznie rzadziej ją kupują, a tym samym zapotrzebowanie jest niskie wszędzie, bez wyjątków.
Wiele zakładów w Polsce sprzedaje mięso drobne do stołówek placówek rządowych w UE. Te zamówienia są teraz rzadkie, a częściej kupowane są inne gatunki, tańszego mięsa. To bezpośrednio wpływa na sytuację na naszym rodzimym rynku.
Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?
Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej.
dkol/
Fot. Kolasińska
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Zamów nasz dodatek
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR