Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – małe spadki na rynku

10.02.2020

Drukuj

Ceny bydła – małe spadki na rynku

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Nadal obserwujemy zastój na rynku. Większość zakładów prosiła o przepisanie cen z ubiegłego tygodnia. Niestety na naszej liście znalazło się kilka, które obniżyły ceny. Obserwujemy lekki spadek ceny – o 10 gr/kg w wadze bitej ciepłej za jałówki i byki, natomiast w wadze żywej jeden z zakładów obniżył ceny o 30 gr/kg za byki.

Niestety z europejskiego rynku również nie mamy dobrych informacji. Średnia cena za młode bydło w 5 tygodniu 2020 r. wyniosła 361,27 euro/100 kg. Z kolei w porównaniu do ubiegłego miesiąca cena za 100 kg spadła o 13,5 euro, a w porównaniu do ubiegłego tygodnia o 1,16 %. 

Według unijnych statystyk średnia cena byków w klasie R w Polsce w tym tygodniu wynosi 305,93 euro/100 kg i jest niższa o 0,78% w porównaniu do ubiegłego tygodnia. Największy spadek cen wśród krajów unijnych w skali tygodnia obserwujemy w Rumunii, bo aż 14,5%. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,29 zł/kg, za byka w klasie O 11,92 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,60 zł/kg, a za klasę O 12,01 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,62 zł/kg, a w klasie O 10,50 zł/kg. 

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,73 zł/kg, jałówek 6,00 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol 




Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy!


Widziałeś już nasze video "Jak rolnicy oceniają opłacalność chowu bydła mięsnego?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody