Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – mało towaru, kolejne podwyżki

25.08.2020

Drukuj

Ceny bydła – mało towaru, kolejne podwyżki

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

W tym tygodniu zakłady skupujące żywiec w większości podniosły ceny i to nie tylko byków, ale również jałówek, rzadziej krów. Pracownicy skupów twierdzą, że na rynku nadal jest mało towaru, a do zakładów trafiają nieliczne sztuki, a rolnicy dzwonią rzadziej niż zazwyczaj. Z pewnością jest to związane z końcem żniw, kolejkami w skupach zbóż i przygotowywaniem pola do siewu rzepaku. Warunki w większości Polski są sprzyjające, deszcz zrosił ziemię, praca wre, więc w skupach bydła zrobił się trzytygodniowy zastój. Dzięki temu ceny w niektórych rejonach kraju wzrosły do przyzwoitego poziomu, powyżej 13 zł/kg w klasie R za byczki i 13,3 zł/kg w klasie R za jałówki. Ogromnie cieszy taki stan rzeczy, ciekawe jednak, jak długo ceny się utrzymają. Niebawem do prac polowych dołączy koszenie kukurydzy, kolba bowiem w wielu powiatach już prawie nadaje się do zakiszenia. Zobaczymy jakie będą jej plony, bo to również wpłynie na ilość bydła na rynku i stawki. 

Ile płacą polskie zakłady? 

r e k l a m a


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,47 zł/kg, za byka w klasie O 11,97 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,48 zł/kg, a za klasę O 11,60 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,61 zł/kg, a w klasie O za około 9,97 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,60 zł/kg, jałówek 5,67 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska  


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Widziałeś już nasze video "Jak zebrać doskonałą paszę dla bydła i produkować więcej mleka?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody