Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – mamy dobre i złe wieści

01.09.2020

Drukuj

Ceny bydła – mamy dobre i złe wieści

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Dobra passa na rynku bydła mięsnego trwa do dzisiaj, bowiem niektóre zakłady płacą za byki w klasie R nawet 13,4 zł/kg. Z tygodnia na tydzień ceny rosną o około 20-40 gr/kg. Niestety należy się przygotować na obniżki, bo jak zapowiadają pracownicy skupów sytuacja za chwilę może się kompletnie odwrócić.

W niektórych krajach wprowadzane są restrykcje sprzed wakacji, a restauracje również mogą być niebawem zamknięte. Miejmy nadzieję, że tak się nie stanie i to jedynie pogłoski. Zapowiadana kolejna fala zachorowań w Europie może znacząco, po raz kolejny zachwiać rynkiem. Ceny jałówek trzymają się mocno i wysoko, co oznacza, że nadal rynek jest stabilny i zapotrzebowanie się utrzymuje. Lekko wzrosła cena krów, ale nie należy spodziewać się w tej materii wielkich wzrostów, bo na rynku akurat tego towaru nie brakuje. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,58 zł/kg, za byka w klasie O 12,16 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,52 zł/kg, a za klasę O 11,76 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,72 zł/kg, a w klasie O za około 10,60 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,63 zł/kg, jałówek 5,70 zł/kg, a za krowy 5,40 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska  


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Widziałeś już nasze video "Jak rolnicy oceniają opłacalność chowu bydła mięsnego?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody