Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – mimo czarnych chmur, bez większych zmian

Obrazek
Na rynku bydła na razie jest dość spokojnie i stabilnie, mimo czarnych chmur, które wpełzły wraz z ustawą o ochronie praw zwierząt nad polskie gospodarstwa utrzymujące żywiec wołowy. Obserwujemy jedynie lokalne wahania cen w przypadku jałówek i krów.
Dorota Kolasińska22 września 2020, 10:36

Stawki za bydło w skupie w tym tygodniu nie uległy wielkim zmianom. Delikatnie spadły ceny krów i wzrosły ceny jałówek, jednak nie wszędzie (10 gr za kg w przypadku obydwu grup).

Ceny byczków w wadze poubojowej i żywej nie uległy zmianom. Na szczęście w cennikach nie widać na razie zmian, które wskazywałyby na odzew zachodnich sąsiadów i rynków trzecich (muzułmańskich i żydowskich) na zaakceptowanie przez Sejm ustawy o ochronie praw zwierząt i ograniczenia uboju rytualnego. Tego najbardziej się obawiamy, utraty kontraktów na wołowinę halal i koszer. Jeżeli to nastąpi, możemy być pewni, że nastąpi drastyczny spadek cen, nawet o 3 zł/kg żywca. Na razie czekamy na posiedzenie senackiej komisji rolnictwa i ewentualny podpis prezydenta Dudy.

W momencie, gdy podpis znajdzie się pod ustawą, zakłady wykonujące ubój rytualny, będą miały rok na wygaszenie tej gałęzi produkcji. Miejmy nadzieję, że prezydent Duda zawetuje ustawę, w innym wypadku będziemy skazani na trzeci już w ciągu dwóch lat głęboki kryzys na rynku. 



Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,66 zł/kg, za byka w klasie O 12,23 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,64 zł/kg, a za klasę O 11,94 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,80 zł/kg, a w klasie O za około 10,63 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,70 zł/kg, jałówek 5,70 zł/kg, a za krowy 5,40 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!




Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)