Ceny bydła: nie ma przepychanek w cennikach

Na rynku bydła mięsnego jest spokojnie, nie ma cenowych przepychanek. Wszyscy jadą na tym samym wózku i ze zmianą w cenniku nikt się nie wychyla. Jakie są prognozy?
Z tego artykułu dowiesz się:
- jakie są prognozy na rynku?
- ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy?
- ile potrwa stagnacja?
- ile płacą w UE za bydło?
Według prognozy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w całym 2022 r. globalna produkcja wołowiny wzrośnie o 1%, do 58,7 mln ton. Jak informuje KOWR wzrost produkcji będzie stymulowany m.in. przez wysokie ceny wołowiny na świecie, odradzający się popyt na wołowinę w sieciach HoReCa po pandemii oraz prognozy rozwoju produkcji na rynkach u części największych globalnych producentów, m.in.: w Australii (wzrost o 9%, do 2,1 mln ton), Brazylii (o 3,7%, do 9,9 mln ton), Meksyku (o 1,4%, do 2,2 mln ton) i Chinach (o 1,7%, do 7,1 mln ton).
W Stanach Zjednoczonych produkcja prawdopodobnie utrzyma się na poziomie z 2021 r., tj. 12,7 mln ton, a zmniejszy się w Argentynie (o 1,3%, do 2,96 mln ton) i Unii Europejskiej (o 1,7%, do 6,8 mln ton).
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaznacza, że spadek produkcji wołowiny w UE potwierdzają dane Komisji Europejskiej, która w krótkoterminowej prognozie z lipca 2022 r. przewiduje, że w 2022 r. produkcja wołowiny w UE-27 może wynieść 6,85 mln ton, o 0,5% mniej niż w 2021 r. Będzie to efekt m.in. redukcji o 1%, do 75,7 mln szt. pogłowia bydła w UE w grudniu 2021 r. oraz wysokich cen pasz i nośników energii.
Całkowita produkcja wołowiny w UE w pierwszej połowie 2022 r. była o 0,7% niższa rok do roku i wyniosła 3,3 mln ton. Warto zaznaczyć, że produkcja u dwóch największych producentów była niższa, w Niemczech o 9% (-49 000 ton) i Francji o 4% (-31 000 ton). Produkcja spadła również w Holandii i Belgii, ale w mniejszym stopniu.
Poziom produkcji zwiększyły Hiszpania (+7%), Irlandia (+8%) i Włochy (+5%).
Wzrost pogłowia bydła w Polsce
W Polsce według danych ARiMR pogłowie bydła (stan na 30 sierpnia 2022 r.) wyniosło blisko 6,7 mln szt. i było o 1,8% większe niż w analogicznym okresie 2021 r. Równocześnie liczba gospodarstw utrzymujących bydło, w porównaniu ze stanem sprzed roku, uległa redukcji z 351,6 tys. do 339,7 tys.
Spadła liczba uboju przemysłowego bydła o 3%. Nadal w Polsce produkcja wołowiny kilkukrotnie przewyższa krajowe zużycie. W konsekwencji stopień samowystarczalności żywnościowej na rynku wołowiny (liczonej jako relacja produkcji ogółem do zużycia wewnętrznego) kształtuje się na poziomie 403–441%. KOWR dodaje, że wysoki poziom tego wskaźnika wynika z niskiego krajowego spożycia na poziomie 3 kg. Nadal ponad 80% eksportujemy, głównie do UE.
KOWR wymienia, że w okresie styczeń–lipiec 2022 r. z kraju wyeksportowano 271 tys. ton produktów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), jednak to nadal o 5% mniej niż przed rokiem. Przychody z eksportu produktów wołowych wzrosły o 36%, do 1,3 mld euro (6,2 mld zł). Co z kolei wynika ze wzrostu cen wołowiny.
Eksport polskiej wołowiny
Mięso wołowe wyeksportowano m.in.. do: Niemiec i Włoch (po 19%, po 40 tys. ton), Niderlandów (9%, 18 tys. ton) i Francji (8%, 16 tys. ton), a spoza UE – do Wielkiej Brytanii (5%, 10 tys. ton), Izraela (4%, 8 tys. ton) i Japonii (2%, 5 tys. ton).
Warto zaznaczyć, że w sumie za granicę sprzedano 308 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz (spadek o 5%), a przychody z eksportu wyniosły 1,5 mld euro (7,1 mld zł) i wzrosły o 34%. Jednocześnie do zaimportowano 45 tys. ton za 203 mln euro (odpowiednio o 41% i 82% więcej niż przed rokiem).
W krajowych skupach cisza
Ceny bydła mięsnego (byki, jałówki i krowy) ustabilizowały się na poziomie około 10,79 zł/kg w wadze żywej. Zakłady nadal borykają się z tymi samymi problemami – zapełnione magazyny i niewielkie zamówienia z zagranicy.
Wielu pracowników skupów twierdzi, że rynek nieco się ruszy, kiedy rozpoczną się uboje koszerne, które jednak stanowią sporą część rynku. Jednak nikt nie zakłada, że nastąpi wówczas duża zmiana, mogą pojawić się małe wahania i nieco wyższe zapotrzebowanie na żywiec.
Obecnie hodowcy mogą liczyć na około 21,3 zł/kg za młode byki w klasie R i około 20,7 zł/kg w wbc w klasie O. Cena jałówek utrzymuje się na poziomie sprzed tygodnia. Rolnicy średnio otrzymują za nie w klasie R 21,5 zł/ kg, a krowy w typie mięsnym można sprzedać za 19,2-19,4 zł/kg.
Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?
Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej.
dkol/
Fot. Kolasińska
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Zamów nasz dodatek
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR