Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – noworoczne podwyżki

W Nowym Roku zakłady ubojowe pokusiły się o podwyżki. Na rynku jest bydlęcy dołek, brakuje dobrego towaru.
Dorota Kolasińska5 stycznia 2021, 10:44
Nowy Rok, nowe możliwości i nowe cenniki. We wszystkich kategoriach po okresie świątecznym zakłady skupujące żywiec podniosły ceny. Wzrosty obserwujemy w wadze poubojowej w klasach R i O. Średnia cena za byczki w klasie R wzrosła o 10-20 gr/kg, co nie oznacza, że we wszystkich zakładach. Niektóre z nich podniosły ceny nawet o 50 gr/kg. Cena jałówek wzrosła również o około 20 gr/kg i jest bliska 13 zł/kg w klasie R. Ceny krów wzrosły nieco mniej, bo tylko o 5-10 gr/kg. 

Na rynku od pewnego czasu bydła jest mniej niż zwykle. Pracownicy zakładów twierdzą, że wynika to z faktu, że podczas afery leżakowej i dużego spadku cen, hodowcy wstawiali mniej cieląt do opasu. Teraz akurat wypadałby czas uboju dla tamtych wstawień. W skupie jest mały ruch, co oznacza dobry czas dla negocjacji z ubojniami. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,23 zł/kg, za byka w klasie O 12,81 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,96 zł/kg, a za klasę O 12,19 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,64 zł/kg, a w klasie O za około 10,58 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,45 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol



Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy