Ceny bydła: nowy rok z przytupem, stawki ponownie rosną

Nowy rok przyniósł podwyżki stawek. Zakłady wyczyściły magazyny przed Świętami Bożego Narodzenia, teraz zaczęła się pogoń. A towaru jak nie było, tak nie ma zbyt wiele i teraz.
W okresie przedświątecznym pracownicy zakładów ubojowych uwijali się jak pszczoły w ulu, żeby zrealizować plany ubojowe i wysłać zakontraktowany towar. Magazyny opustoszały, a większość zakładów w przerwie między Wigilią, a Sylwestrem nie pracowały. Teraz rozpoczęła się pogoń za towarem, a stawki wróciły na wysoki, przedświąteczny poziom.
Zdobycie ładnych, dobrze wybitych i wyrównanych partii bydła nie będzie takie proste, bo jak nie było bydła pod koniec 2021 r., tak nie ma i teraz. Problem nie dotyczy jedynie Polski, ale całej UE. Sytuację na rynku światowym i utrzymanie wysokich stawek stabilizuje także utrzymanie zakazu eksportu wołowiny z Argentyny. Trzeba trzymać kciuki, żeby w UE nie rozszerzono obostrzeń dotyczących koronowirusa i twardego lock downu, wówczas, gdyby tak się stało, pojawiłby się problem z zagospodarowaniem wołowiny przez sektor gastronomiczny.
Według analizy Meat Market Observatory od połowy grudnia 2021 r. w Polsce można było zaobserwować obniżki rzędu 19 % dotyczące młodego bydła w wieku od 12 do 24 miesięcy do poziomu 4,18 euro/kg wbc (klasy U-R-O). Średnie ceny unijne także spadły, ale o 2,4%, zatrzymując się na poziomie 4,3 euro/kg. Największy spadek cen był zauważalny właśnie w Polsce i na Łotwie, reszta państw UE nie zmieniała tak drastycznie cenników.
Na rynku krajowym większość zakładów postanowiła wrócić do cenników sprzed obniżek. Towaru jest nieco mniej, zainteresowanie sprzedażą też niewielkie. Według pracowników zakładów stawki ponownie wchodzą w fazę wzrostową, a sprzyja temu niewielka podaż na europejskim rynku. W tym tygodniu ceny wzrosły średnio o około 1-1,5 zł/kg w wadze poubojowej, ceny wagi żywej utrzymują się od kilku tygodni.
Na rynku nadal oszustwa
Tymczasem Jacek Zarzecki, prezes PZHiPBM zaznacza, że rolnicy nadal nie mają zaufania do klasyfikacji SEUROP, decydując się na sprzedaż w wadze żywej. Zarówno w jednym i drugim przypadku hodowca może być oszukany. Jednym ze sposobów unikania takiej sytuacji jest zakup wagi do gospodarstwa, gdzie każda sztuka przed odjazdem będzie zważona. Związek podjął działania, aby sytuację na krajowym rynku wołowiny ustabilizować poprzez wprowadzenie do projektu ustawy o systemie IRZ kilku propozycji. Jedną z najważniejszych, będzie obowiązek wpisywania informacji o rodzicach bydła i wynikach klasyfikacji SEUROP, aby uniknąć możliwości stosowania nielegalnych praktyk przez podmioty pośredniczące oraz wzmocnienie pozycji rolnika. Gdy dojdzie do "nieporozumienia" obydwa podmioty będą miały obowiązek wyjaśnienia sporu w ciągu 14 dni.
Producenci żywca wołowego są oszukiwani przez pośredników i niektóre zakłady ubojowe.Brak jest rzetelnego info o wynikach uboju, nie ma obowiązku wagi żywych zwierząt na zakładzie co pozwoliłoby weryfikować wybojowość i stratę kg w transporcie. Nie ma zaufania do EUROP. pic.twitter.com/l7mPpZpwy4
— jacekzarzecki (@jacekzarzecki) January 4, 2022
Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 18,44 zł/kg, za byka w klasie O 18,01 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 17,71 zł/kg, a za klasę O 16,99 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy odbiorą średnio za 15,22 zł/kg, a w klasie O za około 15,26 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 10,98 zł/kg, jałówek 9,17 zł/kg, a za krowy 7,46 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Zamów nasz dodatek
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 15 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ