Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.plZaloguj
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – pną się w górę

Obrazek
W zeszłym tygodniu zastanawialiśmy się czy to możliwe, że polski rynek wszedł w fazę systematycznych zimowych wzrostów. W tym tygodniu zakłady potwierdzają dalsze wzrosty. Zobaczcie najnowsze notowania – jest coraz lepiej!
Dorota Kolasińska8 grudnia 2020, 11:56
Zeszły tydzień przyniósł podwyżki, drugi raz z rzędu. W tym tygodniu zakłady także podniosły ceny, a więc potwierdzają się nasze przypuszczenia, że weszliśmy w standardowy trend wzrostowy, mimo pandemii. Zakłady podnoszą stawki byków i jałówek o średnio 20 gr/kg. 

Średnia cena za byki w klasie R przekroczyła 13 zł/kg i wynosi 13,12 zł/kg. Jałówki też pną się w górę, bowiem cena poszybowała do 12,87 zł/kg za klasę R. Jednak daleko im jeszcze do cen z ubiegłego roku sięgających 14 zł/kg. W tym przypadku mogłoby być lepiej, ale ... doskwiera zamknięcie sektora HORECA, do którego trafiała ta kategoria wołowiny. Ceny krów oscylują w granicach (za klasę R) około 10,5 zł/kg. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,12 zł/kg, za byka w klasie O 12,69 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,87 zł/kg, a za klasę O 12,10 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,49 zł/kg, a w klasie O za około 10,40 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,38 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy