Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – popyt niezaspokojony, stawki nadal rosną

Obrazek
Każdy kolejny tydzień zadziwia. Stawki osiągają rekordowe poziomy. Wzrosły również ceny wagi żywej wszystkich grup zwierząt. 
Dorota Kolasińska22 czerwca 2021, 16:01
Na rynku bydła mięsnego sytuacja jest interesująca. Brak surowca zarówno w Polsce i w Europie powoduje, że stawki stale rosną, przekraczając rekordowy poziom (jałówki ponad 15 zł/kg, byki 14,6 zł/kg). Za większe i wyrównane partie można dostać jeszcze więcej – warto negocjować! Rosną ceny za bydło w wadze poubojowej i żywej, właściwie w każdym województwie.

Zakłady ubojowe nadal ścigają się, kto da więcej, podnoszą cenniki, w tym tygodniu o 20-40 gr/kg w wbc, we wszystkich kategoriach. Z obserwacji wynika, że najbardziej brakuje krów, których stawki z tygodnia na tydzień systematycznie rosną. Ale skupujący biorą praktycznie wszystko, bo Europa i kraje trzecie chłoną naszą wołowinę jak gąbka. Oby tak dalej! 

– Wysokie ceny żywca wołowego i średni wzrost o ponad 22 % w Polsce, rok do roku to  wynik spadku pogłowia bydła w UE. W pierwszych dwóch miesiącach roku dało się zauważyć znaczący spadek ubojów, ale już w marcu mieliśmy odbicie i wzrost zapotrzebowania na mięso, które utrzymuje się do dzisiaj. Niewątpliwie dla polskich producentów duże znaczenie ma wzrost eksportu z UE do krajów trzecich takich jak Izrael, Hong Kong, Filipiny, Bośnia i Hercegowina. Dla naszych producentów szczególne znaczenie ma wzrost eksportu z UE do Izraela, ale również z Polski do Francji czy Japonii. Pojawiły się nowe rynki jak Arabia Saudyjska czy Kazachstan. Myślę, że warto, żeby nasi eksporterzy przyjrzeli się rynkowi norweskiemu, który wydaje się rozwojowy. Obserwujemy także duży spadek importu mięsa wołowego z Argentyny. Niewątpliwie na dobrą sytuację ma wpływ otwarcie rynku HoReCa. Jak widać Polacy nie odeszli od wołowiny, co cieszy i wróży kolejne wzrosty spożycia w kraju. Wzrosty cen mogą się utrzymać. Dużą szansą dla nas na dalsze podwyżki byłoby ponowne otwarcie rynku tureckiego, na co może mieć wpływ ostatnia wizyta Prezydenta RP z udziałem ministra Bartosika w Turcji – komentuje sytuację na rynku polskim i europejskim Jacek Zarzecki, prezes PZHiPBM. 

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 14,37 zł/kg, za byka w klasie O 13,98 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,96 zł/kg, a za klasę O 13,24 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy skupują średnio za 12,57 zł/kg, a w klasie O za około 12,28 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,88 zł/kg, jałówek 6,62 zł/kg, a za krowy 5,67 zł/kg.


Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!




Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)