🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – popyt niezaspokojony, stawki nadal rosną

22.06.2021

Drukuj

Ceny bydła – popyt niezaspokojony, stawki nadal rosną

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Na rynku bydła mięsnego sytuacja jest interesująca. Brak surowca zarówno w Polsce i w Europie powoduje, że stawki stale rosną, przekraczając rekordowy poziom (jałówki ponad 15 zł/kg, byki 14,6 zł/kg). Za większe i wyrównane partie można dostać jeszcze więcej – warto negocjować! Rosną ceny za bydło w wadze poubojowej i żywej, właściwie w każdym województwie.

Zakłady ubojowe nadal ścigają się, kto da więcej, podnoszą cenniki, w tym tygodniu o 20-40 gr/kg w wbc, we wszystkich kategoriach. Z obserwacji wynika, że najbardziej brakuje krów, których stawki z tygodnia na tydzień systematycznie rosną. Ale skupujący biorą praktycznie wszystko, bo Europa i kraje trzecie chłoną naszą wołowinę jak gąbka. Oby tak dalej! 

– Wysokie ceny żywca wołowego i średni wzrost o ponad 22 % w Polsce, rok do roku to  wynik spadku pogłowia bydła w UE. W pierwszych dwóch miesiącach roku dało się zauważyć znaczący spadek ubojów, ale już w marcu mieliśmy odbicie i wzrost zapotrzebowania na mięso, które utrzymuje się do dzisiaj. Niewątpliwie dla polskich producentów duże znaczenie ma wzrost eksportu z UE do krajów trzecich takich jak Izrael, Hong Kong, Filipiny, Bośnia i Hercegowina. Dla naszych producentów szczególne znaczenie ma wzrost eksportu z UE do Izraela, ale również z Polski do Francji czy Japonii. Pojawiły się nowe rynki jak Arabia Saudyjska czy Kazachstan. Myślę, że warto, żeby nasi eksporterzy przyjrzeli się rynkowi norweskiemu, który wydaje się rozwojowy. Obserwujemy także duży spadek importu mięsa wołowego z Argentyny. Niewątpliwie na dobrą sytuację ma wpływ otwarcie rynku HoReCa. Jak widać Polacy nie odeszli od wołowiny, co cieszy i wróży kolejne wzrosty spożycia w kraju. Wzrosty cen mogą się utrzymać. Dużą szansą dla nas na dalsze podwyżki byłoby ponowne otwarcie rynku tureckiego, na co może mieć wpływ ostatnia wizyta Prezydenta RP z udziałem ministra Bartosika w Turcji – komentuje sytuację na rynku polskim i europejskim Jacek Zarzecki, prezes PZHiPBM. 

r e k l a m a

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 14,37 zł/kg, za byka w klasie O 13,98 zł/kg wbc.

Polecany artykuł

Reaktywacja hodowli bydła mięsnego na Dolnym Śląsku – poprawa opłacalności produkcji

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,96 zł/kg, a za klasę O 13,24 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy skupują średnio za 12,57 zł/kg, a w klasie O za około 12,28 zł/kg.

Agrarsklep

top agrar Polska – dwuletnia prenumerata

top agrar Polska – dwuletnia prenumerata

Płacisz tylko

314,00 zł SPRAWDŹ
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,88 zł/kg, jałówek 6,62 zł/kg, a za krowy 5,67 zł/kg.


Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Widziałeś już nasze video "Simental mięsny, limousine i angus na Opolszczyźnie: co się teraz opłaca?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody