Jesteś w strefie Premium
Ceny bydła rosną, a za nimi pędzą koszty

Mało który zakład ubojowy płaci za byki w klasie R poniżej 20 zł/kg w tym tygodniu. Ceny kolejny tydzień z rzędu wzrosły i końca podwyżek na razie nie widać.
Na rynku nadal brakuje bydła wszystkich kategorii, a zakłady nadal podnoszą stawki, żeby zachęcić do szybszej sprzedaży. Bydła jest mało w całej UE, a do tego dochodzi wysoki kurs euro (4,73 zł). Wysokie zapotrzebowanie napędza ceny, a co najlepsze … to nie jest nawet początek sezonu grillowego, także może się jeszcze wiele wydarzyć. Wielu pracowników skupów bydła twierdzi, że ceny będą jeszcze wyższe i że sytuacja się szybko nie zmieni.
Pozostało 88 % tekstu
Ten artykuł jest dostępny dla subskrybentów top agrar Premium.
Aby czytać wszystkie artykuły ze strefy Premium dołącz do grona subskrybentów już teraz! Skorzystaj ze specjalnej oferty – teraz tylko 3 zł za pierwsze 3 miesiące nieograniczonego dostępu do top agrar Premium.
Codziennie przygotowujemy dla Ciebie m. in. fachowe artykuły, porady i komentarze ekspertów, raporty oraz prognozy rynkowe. Bądź na bieżąco z tym, co najważniejsze dla rolnika.
SubskrybujZaloguj sięMasz pytanie lub temat?Napisz do autora