Ceny bydła rosną, a za nimi pędzą koszty

Mało który zakład ubojowy płaci za byki w klasie R poniżej 20 zł/kg w tym tygodniu. Ceny kolejny tydzień z rzędu wzrosły i końca podwyżek na razie nie widać.
Na rynku nadal brakuje bydła wszystkich kategorii, a zakłady nadal podnoszą stawki, żeby zachęcić do szybszej sprzedaży. Bydła jest mało w całej UE, a do tego dochodzi wysoki kurs euro (4,73 zł). Wysokie zapotrzebowanie napędza ceny, a co najlepsze … to nie jest nawet początek sezonu grillowego, także może się jeszcze wiele wydarzyć. Wielu pracowników skupów bydła twierdzi, że ceny będą jeszcze wyższe i że sytuacja się szybko nie zmieni.
U naszego zachodniego sąsiada, gdzie wysyłamy najwięcej wołowiny stawki też szaleją. Niemcy płacą za byki w klasie R od 5,35 do 5,55 euro/kg, za jałówki 5,1 euro/kg, a krowy od 4,55 do 4,85 euro za kg. VEZG informuje, że trudno dostępne ilości, ograniczają podaż, a popyt jest wciąż wysoki, co wymaga wprowadzenia dalszych – znaczących podwyżek cen. Z danych Meat Market Observatory również wynika, że średnie ceny rosną (o około 5%). Co ciekawe obecnie średnie unijne ceny za wagę poubojową bydła (4,64 euro/kg) wynoszą powyżej 210% ceny referencyjnej (2,08 euro/kg). Największy i najbardziej dynamiczny wzrost jest obserwowany w przypadku młodych byków, których średnia cena w UE w wbc wynosi 4,8 euro za kg (rok do roku to wzrost o 26%).
Z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wynika, że zakłady w ubiegłym tygodniu płaciły za byki w wadze żywej 10,73 zł/kg, a w wadze poubojowej 20,22 zł/kg.
Niestety radość rolników w zakresie rekordowych podwyżek jest nieco stłumiona, gdyż codziennie docierają do nich informacje o kolejnych podwyżkach kosztów produkcji. Największe obawy dotyczą cen zbóż, paliwa (które nieco stanieje w najbliższych dniach), nawozów oraz środków ochrony roślin. Oprócz wysokich cen pojawiają się też informacje o wstrzymaniu produkcji nawozów i braku niektórych środków ochrony roślin. Kończą się powoli własne zapasy pasz treściwych w wielu gospodarstwach, a zakup gotowych mieszanek… przyprawia o ból głowy.
Podczas Forum Wołowiny, które odbyło się kilka dni temu Jan Krzysztof Ardanowski powiedział, że można już teraz podejrzewać, że wielu rolników nawozów mineralnych na swoich polach nie wysiało, więc plony będą znacznie niższe. Sytuacja pod tym względem jest bardzo niestabilna i niepokojąca. Tym bardziej, że nie wiadomo jakie będą stawki zarówno bydła i zboża w żniwa. Metodologia prognozowania cen na rynku wołowiny, która sprawdzała się w różnych sezonach roku, teraz absolutnie nie ma racji bytu. Zbyt wiele innych – globalnych czynników wpływa na stawki bydła mięsnego niż w ostatnich latach.
Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,93 zł/kg, za byka w klasie O 19,47 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 19,07 zł/kg, a za klasę O 18,33 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy odbiorą średnio za 17,81 zł/kg, a w klasie O za około 17,52 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 11,50 zł/kg, jałówek 10,08 zł/kg, a za krowy 8,1 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Fot. Envanto elements
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Zamów nasz dodatek
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 16 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ