🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – rośnie zapotrzebowanie na jałówki

16.02.2021

Drukuj

Ceny bydła – rośnie zapotrzebowanie na jałówki

r e k l a m a

Zakłady ubojowe w tym tygodniu płacą podobnie za żywiec i wagę poubojową byków i krów, jak w zeszłym tygodniu. Żaden z zakładów nie obniżył stawek, więc nadal są dość wysokie. Najwyższa cena za byki w klasie R wynosi 14,1 zł/kg wbc, a za krowy w klasie R 11,9 zł/kg. Obserwujemy lekki wzrost stawek za jałówki, około 10 gr/kg.

Do uboju trafia ich nieco mniej, a ostatnie poluzowanie obostrzeń spowodowało większy ruch turystyczny, a tym samym wzrost zapotrzebowania na wołowinę dla sieci fast food, które obsługują klientów na wynos, ale również hoteli, które wymyśliły sposoby obejścia przyjmowania gości w restauracjach hotelowych – kelnerzy przynoszą jedzenie do pokoi. Miejmy nadzieję, że ostatni skok zakażeń COVID-19 nie spowoduje kolejnych ograniczeń, bo sektor HORECA i tak jest w ciężkiej sytuacji i cienko przędzie. Szacuje się, że wiele z restauracji, kiedyś chętnie i licznie odwiedzanych przez konsumentów wołowiny, po kryzysie nie wstanie na nogi. 

r e k l a m a

Na razie zakłady nie zapowiadają obniżek, na rynku jest w miarę spokojnie. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,67 zł/kg, za byka w klasie O 13,27 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,26 zł/kg, a za klasę O 12,60 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,11 zł/kg, a w klasie O za około 11,05 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Widziałeś już nasze video "Simental mięsny, limousine i angus na Opolszczyźnie: co się teraz opłaca?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Nocne prace polowe będą legalne?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody