Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.plZaloguj
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – rośnie zapotrzebowanie na jałówki

Obrazek
Stawki za bydło mięsne w skupie są nadal stabilne i w miarę wysokie. Lekko w górę drgnęła cena jałówek, co oznacza lekki wzrost zapotrzebowania w skupach.
Dorota Kolasińska16 lutego 2021, 12:29
Zakłady ubojowe w tym tygodniu płacą podobnie za żywiec i wagę poubojową byków i krów, jak w zeszłym tygodniu. Żaden z zakładów nie obniżył stawek, więc nadal są dość wysokie. Najwyższa cena za byki w klasie R wynosi 14,1 zł/kg wbc, a za krowy w klasie R 11,9 zł/kg. Obserwujemy lekki wzrost stawek za jałówki, około 10 gr/kg.

Do uboju trafia ich nieco mniej, a ostatnie poluzowanie obostrzeń spowodowało większy ruch turystyczny, a tym samym wzrost zapotrzebowania na wołowinę dla sieci fast food, które obsługują klientów na wynos, ale również hoteli, które wymyśliły sposoby obejścia przyjmowania gości w restauracjach hotelowych – kelnerzy przynoszą jedzenie do pokoi. Miejmy nadzieję, że ostatni skok zakażeń COVID-19 nie spowoduje kolejnych ograniczeń, bo sektor HORECA i tak jest w ciężkiej sytuacji i cienko przędzie. Szacuje się, że wiele z restauracji, kiedyś chętnie i licznie odwiedzanych przez konsumentów wołowiny, po kryzysie nie wstanie na nogi. 

Na razie zakłady nie zapowiadają obniżek, na rynku jest w miarę spokojnie. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,67 zł/kg, za byka w klasie O 13,27 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,26 zł/kg, a za klasę O 12,60 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,11 zł/kg, a w klasie O za około 11,05 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy