Ceny bydła – rynkowy marazm w Polsce, w UE lekka huśtawka

W większości polskich zakładów mięsnych niewiele się dzieje. Jeden z zakładów obniżył ceny o 30 gr/kg wbc za byki w klasie R i O, goniąc za kiepskim poziomem cen innych zakładów. Poza tym jednym, pracownicy skupów bydła odnosząc się do cenników ubiegłotygodniowych pozostawiają ceny na tym samym, delikatnie rzecz ujmując, beznadziejnym poziomie.
Istnieje niewielka szansa na podwyżki wynikające ze zbliżających się powolnymi krokami Świąt Wielkanocnych, jednak nie należy spodziewać się fajerwerków. Ceny także mogą wzrosnąć wraz z otwarciem sezonu grillowego czyli między majem, a czerwcem. Jednak, jak podkreślają pracownicy skupów, to tylko "gdybanie".
W związku z tym będziemy obserwować, co dzieje się u naszych największych odbiorców za granicą. Na razie niestety sytuacja nie napawa optymizmem. Prawie wszędzie odnotowaliśmy lekki spadek cen byków i niemrawy wzrost cen jałówek i krów (dane z dn. 9.02.2020). Powód do radości mogą jedynie mieć Hiszpanie i Holendrzy...
W Niemczech i we Włoszech ceny młodych byków nie uległy zmianie, natomiast cena krów i jałówek w stosunku do poprzedniego tygodnia lekko wzrosła (o ok. 0,3% w Niemczech i 3% we Włoszech). W Hiszpanii ceny byków (1,1%), krów (4%) i jałówek (ok. 3%) trochę się podniosły. W Holandii wzrosła cena byków o 2,3%, jałówek o 2,2% i krów aż o 9,8%. We Francji obserwujemy spadek ceny byków i jałówek, ale lekki wzrost cen krów w klasie O (2%). Rolnicy w Wielkiej Brytanii też nie mają powodów do zachwytu, bo ceny byków i jałówek spadły, jedynie podniosły się lekko ceny krów.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,25 zł/kg, za byka w klasie O 11,89 zł/kg wbc.
Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,62 zł/kg, a w klasie O 10,50 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,77 zł/kg, jałówek 6,00 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
