Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła: spadają ceny byków i krów. Ile w tym tygodniu płacą zakłady?

Obrazek

Niestety, tak jak informowaliśmy w zeszłym tygodniu ceny bydła weszły w trend spadkowy, który może utrzymać przez kilka najbliższych tygodni. Ile płacą zakłady za byki, jałówki i krowy? 

Dorota Kolasińska30 sierpnia 2022, 15:28

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie są prognozy na najbliższy kwartał?
  • ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy? 
  • ile mogą potrwać obniżki?
  • jak sytuację na globalnym rynku oceniają analitycy?

Większość zakładów ubojowych obniżyła ceny za bydło, największe spadki notujemy w przypadku byków i krów. Zmniejszył się popyt w UE na polską wołowinę i zamówień jest mniej. Bydła z kolei nieco więcej i w efekcie rolnicy za wagę poubojową dostają o około 20-40 gr mniej za kg.

Z danych, które podaje KOWR, w zakładach mięsnych w przedostatnim tygodniu sierpnia cena zakupu żywca wołowego, w odniesieniu do poprzedniego notowania, wzrosła o 5 gr/kg i wyniosła 11,34 zł/kg. Tusze z buhajków w wieku do 2 lat zbywano przeciętnie po 21,95 zł/kg. Cena ćwierćtusz wołowych była o 3% wyższa niż miesiąc wcześniej i o 52% wyższa niż przed rokiem. Niestety już w tym tygodniu podwyżek nie widać, a jedynie obniżki. 

Pracownicy polskich ubojni i skupów bydła podkreślają, że to niestety nie koniec obniżek. Jeśli liczba zamówień w dobrych cenach nie wzrośnie, czekają nas obniżki przez całą jesień. Może to potrwać nawet kilka tygodni.

Konsumenci mają dość wysokich cen wołowiny

Na niemieckiej giełdzie VEZG sytuacja jest nieco inna. Utrzymano ceny byków i jałówek na tym samym poziomie natomiast znacząco spadły ceny krów, bo o około 20-30 eurocentów/kg w wadze poubojowej. 

-  Aby przywrócić marże przetwórców i utrzymać konkurencyjność wołowiny wśród konsumentów, konieczna będzie korekta w dół cen bydła i kosztów produkcji. Spodziewamy się ciągłych korekt konsumpcji i marż na wszystkich rynkach, gdy zbliżamy się do trzeciego kwartału 2022 roku - podawali analitycy banku Rabobank w czerwcu br., w odniesieniu do globalnego rynku wołowiny. Podają, że w III kwartale coraz silniej będzie zaznaczony spadek popytu konsumentów na droższe elementy ze względu na inflację, a przez to nawyki zakupowe konsumentów ulegają zmianie. Konsumenci będą kupować tańsze elementy np. mięso mielone, ale także tańsze gatunki mięsa, jak wieprzowina i drób.

Sytuacja na światowym rynku wołowiny

Analitycy Rabobanku twierdzą, że oczekuje się wzrostu produkcji i eksportu u głównych światowych producentów wołowiny w III i IV kwartale 2022 r. Większa produkcja Stanów Zjednoczonych i Brazylii dominuje na światowym rynku. Z kolei w Meksyku prawdopodobnie wzrośnie o 2% ubój bydła, a susza w USA mocno wpłynie na eksport. Warto zaznaczyć, że Stany Zjednoczone zaimportowały bydła i cieląt o 43% mniej niż rok wcześniej. 

Nowa Zelandia i Australia są teraz w najlepszej sytuacji, aby wykorzystać rosnący eksport do USA, gdyż Brazylia już wykorzystała kontyngent na 2022 r.

Jak podkreślają specjaliści, w UE pod koniec roku 2022 r. odnotujemy spadek produkcji. Co prawda produkcja wołowiny wzrosła we Włoszech, Hiszpanii i Irlandii, ale nie rekompensuje to dużego spadku produkcji we Francji i Niemczech - liderów w produkcji i eksportu europejskiej wołowiny. 

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej. 

dkol/
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 16 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR

 

Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)