Ceny bydła: spadają ceny byków i krów. Ile w tym tygodniu płacą zakłady?
Niestety, tak jak informowaliśmy w zeszłym tygodniu ceny bydła weszły w trend spadkowy, który może utrzymać przez kilka najbliższych tygodni. Ile płacą zakłady za byki, jałówki i krowy?
Z tego artykułu dowiesz się:
- jakie są prognozy na najbliższy kwartał?
- ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy?
- ile mogą potrwać obniżki?
- jak sytuację na globalnym rynku oceniają analitycy?
Większość zakładów ubojowych obniżyła ceny za bydło, największe spadki notujemy w przypadku byków i krów. Zmniejszył się popyt w UE na polską wołowinę i zamówień jest mniej. Bydła z kolei nieco więcej i w efekcie rolnicy za wagę poubojową dostają o około 20-40 gr mniej za kg.
Z danych, które podaje KOWR, w zakładach mięsnych w przedostatnim tygodniu sierpnia cena zakupu żywca wołowego, w odniesieniu do poprzedniego notowania, wzrosła o 5 gr/kg i wyniosła 11,34 zł/kg. Tusze z buhajków w wieku do 2 lat zbywano przeciętnie po 21,95 zł/kg. Cena ćwierćtusz wołowych była o 3% wyższa niż miesiąc wcześniej i o 52% wyższa niż przed rokiem. Niestety już w tym tygodniu podwyżek nie widać, a jedynie obniżki.
Pracownicy polskich ubojni i skupów bydła podkreślają, że to niestety nie koniec obniżek. Jeśli liczba zamówień w dobrych cenach nie wzrośnie, czekają nas obniżki przez całą jesień. Może to potrwać nawet kilka tygodni.
Konsumenci mają dość wysokich cen wołowiny
Na niemieckiej giełdzie VEZG sytuacja jest nieco inna. Utrzymano ceny byków i jałówek na tym samym poziomie natomiast znacząco spadły ceny krów, bo o około 20-30 eurocentów/kg w wadze poubojowej.
- Aby przywrócić marże przetwórców i utrzymać konkurencyjność wołowiny wśród konsumentów, konieczna będzie korekta w dół cen bydła i kosztów produkcji. Spodziewamy się ciągłych korekt konsumpcji i marż na wszystkich rynkach, gdy zbliżamy się do trzeciego kwartału 2022 roku - podawali analitycy banku Rabobank w czerwcu br., w odniesieniu do globalnego rynku wołowiny. Podają, że w III kwartale coraz silniej będzie zaznaczony spadek popytu konsumentów na droższe elementy ze względu na inflację, a przez to nawyki zakupowe konsumentów ulegają zmianie. Konsumenci będą kupować tańsze elementy np. mięso mielone, ale także tańsze gatunki mięsa, jak wieprzowina i drób.
Sytuacja na światowym rynku wołowiny
Analitycy Rabobanku twierdzą, że oczekuje się wzrostu produkcji i eksportu u głównych światowych producentów wołowiny w III i IV kwartale 2022 r. Większa produkcja Stanów Zjednoczonych i Brazylii dominuje na światowym rynku. Z kolei w Meksyku prawdopodobnie wzrośnie o 2% ubój bydła, a susza w USA mocno wpłynie na eksport. Warto zaznaczyć, że Stany Zjednoczone zaimportowały bydła i cieląt o 43% mniej niż rok wcześniej.
Nowa Zelandia i Australia są teraz w najlepszej sytuacji, aby wykorzystać rosnący eksport do USA, gdyż Brazylia już wykorzystała kontyngent na 2022 r.
Jak podkreślają specjaliści, w UE pod koniec roku 2022 r. odnotujemy spadek produkcji. Co prawda produkcja wołowiny wzrosła we Włoszech, Hiszpanii i Irlandii, ale nie rekompensuje to dużego spadku produkcji we Francji i Niemczech - liderów w produkcji i eksportu europejskiej wołowiny.
Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?
Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej.
dkol/
Fot. Kolasińska
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Zamów nasz dodatek
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 16 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ