🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – sprzyjający wiatr

02.06.2020

Drukuj

Ceny bydła – sprzyjający wiatr

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Podobnie jak w ubiegłym tygodniu zakłady ubojowe podniosły ceny byków, jałówek i krów. W całej Unii Europejskiej rynek powoli się ożywia. Wraz ze stopniowym zdejmowaniem ograniczeń dotyczących przemieszczania się, ale również z otwieraniem punktów gastronomicznych i restauracji rynek odżył.

Widać to doskonale na przykładzie naszych największych odbiorców. Ceny bydła w większości krajów członkowskich z tygodnia na tydzień rosną. Nie są to ogromne podwyżki, bo rzędu około 1,5-2% tygodniowo, ale można powiedzieć, że powolutku zmierzamy do normalności. 

Zakłady podniosły stawki za byki w wadze poubojowej średnio o 10 gr/kg, ale niektóre nawet o 40 gr/kg, jałówki też są w cenie, bo odnotowaliśmy średni wzrost o 40 gr/kg. Przez ostatnie tygodnie w kiepskiej sytuacji byli producenci mleka, bo krowy mleczne zakłady skupowały za około 9 zł/kg, teraz średnia cena wynosi powyżej 10,3 zł/kg. Miejmy nadzieję, że dobra passa potrwa jeszcze kilka tygodni! 

r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,79 zł/kg, za byka w klasie O 11,40 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,18 zł/kg, a za klasę O 11,43 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,36 zł/kg, a w klasie O za około 10,25 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,50 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Widziałeś już nasze video "O czym piszemy w sierpniowym numerze "top agrar Polska"?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody