Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – sprzyjający wiatr

02.06.2020

Drukuj

Ceny bydła – sprzyjający wiatr

Czytasz 3 z 3 darmowych artykułów
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Aby przeczytać więcej

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Podobnie jak w ubiegłym tygodniu zakłady ubojowe podniosły ceny byków, jałówek i krów. W całej Unii Europejskiej rynek powoli się ożywia. Wraz ze stopniowym zdejmowaniem ograniczeń dotyczących przemieszczania się, ale również z otwieraniem punktów gastronomicznych i restauracji rynek odżył.

Widać to doskonale na przykładzie naszych największych odbiorców. Ceny bydła w większości krajów członkowskich z tygodnia na tydzień rosną. Nie są to ogromne podwyżki, bo rzędu około 1,5-2% tygodniowo, ale można powiedzieć, że powolutku zmierzamy do normalności. 

Zakłady podniosły stawki za byki w wadze poubojowej średnio o 10 gr/kg, ale niektóre nawet o 40 gr/kg, jałówki też są w cenie, bo odnotowaliśmy średni wzrost o 40 gr/kg. Przez ostatnie tygodnie w kiepskiej sytuacji byli producenci mleka, bo krowy mleczne zakłady skupowały za około 9 zł/kg, teraz średnia cena wynosi powyżej 10,3 zł/kg. Miejmy nadzieję, że dobra passa potrwa jeszcze kilka tygodni! 

r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,79 zł/kg, za byka w klasie O 11,40 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,18 zł/kg, a za klasę O 11,43 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,36 zł/kg, a w klasie O za około 10,25 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,50 zł/kg, jałówek 5,75 zł/kg, a za krowy 5,25 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Widziałeś już nasze video "Ta Karta Warsztatowa może być Twoja - bezpłatnie!"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody