Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – stabilizacja stawek za byki i jałówki, a krowy?

Obrazek
Stawki za młode bydło, do 24 miesięcy ustabilizowały się w tym tygodniu na dobrym poziomie. Nadal obserwujemy lekki wzrost cen za wybrakowane mięsne krowy. 
Dorota Kolasińska29 czerwca 2021, 11:02

Mimo, że w tym tygodniu stawki za byki i jałówki są stabilne i nadal wysokie, to jednak rynek powoli zaczyna się zapełniać i robi się niewielki zastój. Niektóre zakłady, które w ubiegłym tygodniu miały jedne z wyższych stawek w Polsce, zebrały sporo żywca, a telefony się rozdzwoniły, w związku z tym obniżyły stawki za byki o około 20 gr/kg. Jednak w większości nic się nie zmieniło, poza stawkami za krowy. Tych nadal brakuje, szczególnie wybrakowanych mięsnych mamek. 

Nadal średnia stawka w Polsce według naszej sondy za byki w klasie R wynosi 14,32 zł/kg. Zakłady, które zajmują się eksportem ostrzegają, że niebawem stawki mogą spaść, bo w UE powoli rynek się zapełnia i obserwowany jest lekki spadek cen. 


A jak wygląda sytuacja na unijnym rynku? 

Według raportu na dzień 20.06.2021 Meat Market Observatory w UE, rolnicy średnio otrzymują 3,84 euro/ kg dla klas U,R,O za byki do 24 miesięcy w wadze poubojowej (w Polsce 3,41 euro/kg – to jedna z niższych cen w UE). Krowy zakłady średnio skupują za 3,14 euro/kg wbc, jałówki za 3,95 euro za kg też w wadze poubojowej. Ogólnie, średnia cena wszystkich kategorii i klas bydła w UE wynosi 3,62 euro/kg. 

Polskie ceny mimo, że w miarę wysokie, to i tak należą do jednych z niższych w UE. Dzięki temu jesteśmy konkurencyjni na rynkach trzecich, ale też na rynku unijnym – kosztem rolników, jak zwykle. Jednak cóż z tego, że ceny wysokie, kiedy rolnik do interesu dokłada, bo podwyżki cen pasz, nawozów czy ś.o.r, energii i dodatków koniecznych do produkcji dobijają. 

W kieszeni zamiast pieniędzy są coraz większe dziury, które bez przerwy trzeba łatać. Rolnicy sobie nieźle z tym radzą np. odstępując od żywienia drogą śrutą poekstrakcyjną sojową czy rzepakową na rzecz wysokowartościowych w białko sianokiszonek z traw, lucerny i mieszanek traw z motylkowatymi, ale też montując coraz częściej fotowoltaikę i panele słoneczne w gospodarstwach, oszczędzając na prądzie i opale. Jednak nadal nielogiczne jest to, że produkując jedno z najdroższych mięs, rolnik zarabia tak mało i bez przerwy musi kombinować, zamiast zająć się poprawą dobrostanu czy hodowlą czystorasowych sztuk.

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 14,32 zł/kg, za byka w klasie O 13,93 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,98 zł/kg, a za klasę O 13,24 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy skupują średnio za 12,59 zł/kg, a w klasie O za około 12,28 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,88 zł/kg, jałówek 6,62 zł/kg, a za krowy 5,67 zł/kg.


Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!




Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)