Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – stawki wysokie, ale mało kto sprzedaje

10.06.2021

Drukuj

Ceny bydła – stawki wysokie, ale mało kto sprzedaje

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Na rynku bydła mięsnego sytuacja jest bardzo nerwowa. Zakłady podbierają sobie dostawców, windując stawki do kosmicznego poziomu. Rolnicy, którzy sprzedadzą bydło w tych cenach, szczególnie jeśli nie są to pojedyncze sztuki, ale wyrównane partie byków i jałówek, będą zadowoleni.

Jednak tak mało obecnie rolników sprzedaje opasy, że niewielu z tego skorzysta. Poza tym, po podsumowaniu rosnących kosztów pasz, szczególnie białkowych, zbyt wiele wcale w kieszeni nie zostanie. Co prawda zapotrzebowanie na wołowinę rośnie i podobno będzie rosło, nadal wszyscy czekają na pełne otwarcie sektora HoReCa, który gdzieniegdzie jeszcze jest przyblokowany. Bydła na rynku jest bardzo mało i to jednak mocno kształtuje ceny, podobnie jest również w innych europejskich państwach.

Zakłady za wszelką cenę chcą utrzymać liczbę ubojów na wysokim poziomie, ale za bardzo nie ma w czym wybierać. Nawet krów jest mniej niż zwykle i ceny sięgają nawet 12,5 zł/kg! W zasadzie biorą co jest... 


Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 14,29 zł/kg, za byka w klasie O 13,89 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,77 zł/kg, a za klasę O 13,08 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy skupują średnio za 12,32 zł/kg, a w klasie O za około 12,07 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,62 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,23 zł/kg.


Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Widziałeś już nasze video "Majowy program specjalny "top bydło" - zobacz o czym piszemy!"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody