🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – sytuacja dość stabilna

09.02.2021

Drukuj

Ceny bydła – sytuacja dość stabilna

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

W polskich zakładach ubojowych od ubiegłego tygodnia niewiele się zmieniło. Skupujący nadal narzekają na mniejszą podaż żywca, szczególnie w lepszych klasach, więc ceny utrzymują się na takim samym poziomie. Za byki typowo mięsnych ras w klasie R zakłady płacą 13,5-14 zł/kg wbc, jałówki niezmiennie od kilku tygodni na poziomie około 13 zł za klasę R. 

Na razie nie ma co liczyć na dalsze wzrosty stawek, przynajmniej dopóki nie nastąpi odmrożenie sektora gospodarki, który najbardziej by nas interesował, a więc gastronomii. Wówczas może być trochę większe zainteresowanie jałówkami, ale czas pokaże, jak sytuacja się rozwinie. Niektóre zakłady zamroziły towar, a miejsce magazynowe powoli się kończy... 

Pogoda w wielu regionach kraju nie rozpieszcza, a dojazd do głębiej zlokalizowanych gospodarstw wcale nie jest prosty – oblodzenie i obfite opady śniegu dały popalić, nie tylko rolnikom, ale również skupującym. 

Ile płacą polskie zakłady? 

r e k l a m a


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,66 zł/kg, za byka w klasie O 13,24 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,21 zł/kg, a za klasę O 12,50 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,22 zł/kg, a w klasie O za około 11,03 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Widziałeś już nasze video "Warsztaty polowe w OODR w Łosiowie"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody