Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.plZaloguj
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – trochę wzrostów, trochę spadków

Obrazek
W skupach bydła lokalne wahania stawek. Zakłady na szczęście odpuściły obniżki cen byków i jałówek. A krowy?
Dorota Kolasińska23 marca 2021, 11:35
W tym tygodniu zakłady skupujące bydło wstrzymały się z dalszymi obniżkami stawek za byki i jałówki. Co prawda kilka z nich odważyło się jeszcze opuścić cenę, ale na średnią z naszej sondy nie wpłynęło to znacząco, bo nadal za klasę R rolnicy w skupie otrzymają powyżej 13,4 zł/kg za mięsnego byczka. 

Widać, że zakłady powoli pozbywają się nadmiaru towaru i robi się miejsce na kolejną partię półtusz. Co ciekawe nadal kontynuowany jest trend wzrostowy w przypadku cen krów, tych z kolei cały czas brakuje. Rolnicy na razie nie decydują się na brakowanie stad, bo ceny mleka są na razie nie najgorsze. Z kolei w stadach bydła mięsnego, gdzie stosowana jest sezonowość wycieleń niebawem rozpoczną się porody i nikomu nie w smak brakowanie. Te dwa czynniki powodują braki tańszej wołowiny na rynku.

Ceny krów w klasie R już dzisiaj przekroczyły 11,47 zł/kg w wadze poubojowej, a wiele zakładów podniosło stawki o 20 gr/kg do góry. Zapewne przed Świętami Wielkanocnymi w przyszłym tygodniu również niewiele się zmieni, poza stawkami za krowy. Powolne wzrosty są zapowiadane nawet do końca kwietnia, bo do tego czasu na rynku będą niedobory. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,48 zł/kg, za byka w klasie O 13,09 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,11 zł/kg, a za klasę O 12,46 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,47 zł/kg, a w klasie O za około 11,25 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy