Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – trochę wzrostów, trochę spadków

Obrazek
W skupach bydła lokalne wahania stawek. Zakłady na szczęście odpuściły obniżki cen byków i jałówek. A krowy?
Dorota Kolasińska23 marca 2021, 12:35
W tym tygodniu zakłady skupujące bydło wstrzymały się z dalszymi obniżkami stawek za byki i jałówki. Co prawda kilka z nich odważyło się jeszcze opuścić cenę, ale na średnią z naszej sondy nie wpłynęło to znacząco, bo nadal za klasę R rolnicy w skupie otrzymają powyżej 13,4 zł/kg za mięsnego byczka. 

Widać, że zakłady powoli pozbywają się nadmiaru towaru i robi się miejsce na kolejną partię półtusz. Co ciekawe nadal kontynuowany jest trend wzrostowy w przypadku cen krów, tych z kolei cały czas brakuje. Rolnicy na razie nie decydują się na brakowanie stad, bo ceny mleka są na razie nie najgorsze. Z kolei w stadach bydła mięsnego, gdzie stosowana jest sezonowość wycieleń niebawem rozpoczną się porody i nikomu nie w smak brakowanie. Te dwa czynniki powodują braki tańszej wołowiny na rynku.

Ceny krów w klasie R już dzisiaj przekroczyły 11,47 zł/kg w wadze poubojowej, a wiele zakładów podniosło stawki o 20 gr/kg do góry. Zapewne przed Świętami Wielkanocnymi w przyszłym tygodniu również niewiele się zmieni, poza stawkami za krowy. Powolne wzrosty są zapowiadane nawet do końca kwietnia, bo do tego czasu na rynku będą niedobory. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,48 zł/kg, za byka w klasie O 13,09 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,11 zł/kg, a za klasę O 12,46 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,47 zł/kg, a w klasie O za około 11,25 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!




Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)