Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła w skupie: czy chwilowa stagnacja to dobry znak?

Obrazek

Rynek wołowiny utkwił w martwym punkcie. Jedyny plus jest taki, że stawki dalej nie lecą, tak jak w poprzednich tygodniach, na łeb na szyję. Jest nieco spokojniej, ale nie można spodziewać się fajerwerków w najbliższych dniach.

Dorota Kolasińska6 czerwca 2023, 08:01

Z tego artykułu dowiesz się:

  • ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy? 
  • kiedy można się spodziewać podwyżek?
  • jakie są ceny bydła w zakładach? 
  • ile płacą w skupie? 
  • dlaczego ceny bydła spadają?

Hodowcy bydła mięsnego czekają na poprawę sytuacji i na podwyżki cen w skupie. Sytuacja na rynku wołowiny jest coraz trudniejsza. Sprzedaż na rynku unijnym idzie ciężko, gdyż susza w Portugalii, Hiszpanii i Francji powoduje, że w UE żywca wołowego jest dużo, a magazyny nie opróżniają się tak szybko, jak handlowcy by tego oczekiwali. Już teraz wiadomo, że paszy objętościowej może zabraknąć. O ile ukraińskie zboże uda się sprowadzić i zabezpieczyć bazę paszy treściwej, to z objętościową może być naprawdę ciężko, stąd wzmożone brakowanie.

Według Meat Market Observatory ceny w notowaniu od 22.05 do 28.05 kolejny raz spadły. Średnio w UE za byki w kl. R rolnicy otrzymują 4,87 euro/kg.

Co ciekawe w tym samym raporcie widać, że ceny polskiego bydła są wyższe niż niemieckiego, szczególnie w przypadku byków. Co prawda różnica wynosi 6 eurocentów, ale to jednak więcej. Stąd mniejsze zainteresowanie z tego kierunku zbytu polskim surowcem. Z giełdy VEZG wynika, że nasi zachodni sąsiedzi otrzymują za byki w klasie R średnio 4,5 euro za kg, przy obecnym, bardzo niskim kursie euro to zaledwie 20,18 zł/kg! Nic więc dziwnego, że importerzy naciskają na obniżki. Jednak nigdzie w UE koszty produkcji nie utrzymują się na tak wysokim poziomie jak w Polsce, więc rolnicy nie chcą sprzedawać taniej. Na podwórkach trwają licytacje stawek, ale nikt do domu nie wraca zadowolony.

Ceny bydła MRiRW

Kolejne dane, z notowania w dniach 22-28.05 pochodzące ze Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej dotyczące cen bydła MRiRW pokazują, że w Polsce w ubiegłym tygodniu hodowcy za byki w wbc otrzymywali średnio 20,60 zł/kg i 10,98 zł/kg w wadze żywej. Tam również widać spadki od 2 do 4% w porównaniu do poprzedniego notowania. Dobry i dość stabilny poziom stawek utrzymują jałówki, gdyż w ubiegłym tygodniu zakłady płaciły za nie 21,68 zł/kg w wbc i 11,24 zł/kg w wadze żywej. Krowy z tygodnia na tydzień kosztują coraz mniej, bo w zeszłym tygodniu ubojnie płaciły za nie 8,58 zł/kg w wadze żywej i 17,61 zł/kg w wbc. Warto pamiętać, że są to średnie ceny, a większość ubijanego w Polsce bydła nadal pochodzi z mlecznego kierunku użytkowania. Przy mieszańcach mięsnych lub sztukach czystorasowych należałoby negocjować wyższe rynkowe stawki.

Ile płacą polskie ubojnie na bydło w bieżącym tygodniu?

Sytuacja na rynku krajowym nieco się uspokoiła. Praktycznie wszystkie zakłady utrzymały cenniki z ubiegłego tygodnia, jednak pracownicy skupów ostrzegają, że to może nie być ostatni tydzień obniżek, a z kolei podwyżek w najbliższym czasie lepiej nie oczekiwać. Wg. niektórych, poprawy sytuacji na rynku można się spodziewać dopiero jesienią.

Niestety już w bieżącym tygodniu zakłady płacą mniej niż w Niemczech. W tym tygodniu skupy w kraju płacą średnio za byki w kl. R 19,39 zł/kg (vs 20,18 zł/kg), za jałówki w kl. R 20,8 zł/kg i za krowy 17,64 zł/kg. Warto jednak mieć na uwadze, że zakłady często podają niższe ceny w oficjalnym cenniku niż na rolniczym podwórku. Negocjacje w tym wypadku – przy większej ilości i lepszej mięsności bydła, są wskazane.

Pamiętajcie, że trwa nabór wniosków o płatności bezpośrednie. Jeżeli masz wątpliwości, jak wypełnić wniosek aby skorzystać z ekoschematu Dobrostan zwierząt, zapraszamy na webinarium! 


dkol

Fot. Kolasińska

Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej. 





Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)