Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – wzrost cen w wadze poubojowej

W zakładach skupujących żywiec wołowy w dalszym ciągu obserwujemy podwyżki. Ceny w wadze poubojowej są coraz lepsze.
Dorota Kolasińska13 kwietnia 2021, 12:50
Ceny w wadze poubojowej są coraz lepsze. Z dzisiejszego notowania w polskich zakładach wynika, że trend wzrostowy stawek za byki, jałówki i krowy jest kontynuowany. W tym tygodniu możemy liczyć na stawki za byki w klasie R wyższe niż w ubiegłym tygodniu nawet o 20 gr/kg. Stawki za jałówki w klasie R także są nie najgorsze, bo zakłady płacą za nie średnio 13,39 zł za kg, co oznacza podwyżkę średnie ceny o 12 gr/kg w porównaniu do ubiegłego notowania. Ceny krów powyżej 300 kg także rosną, średnio o 15 gr/kg wbc. 

Zmniejszona podaż na rynku i spore zapotrzebowanie zmusza zakłady do korzystnych dla rolników zmian cenników. Jednak skupujący ostrzegają, że trend ten może nie potrwać zbyt długo. Nie zapowiadają się obniżki, ale stawki w pewnym momencie osiągną maksimum i zatrzymają się na poziomie, który będzie opłacalny dla zakładów. 

Najwięcej za byka w klasie R zakłady płacą nawet 14,5 zł/kg, a za jałówki także 14,5 zł/kg (dobre wybicie, klasa R). Można podejrzewać, że jeśli nie wydarzy się nic zaskakującego na rynku, ceny krów będą nadal rosnąć, do rozpoczęcia sezonu pastwiskowego i zwiększenia rynkowej podaży. Co ciekawe, w niektórych zakładach za krowy w dobrej klasie zakłady płacą nawet 12,8 zł/kg. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,84 zł/kg, za byka w klasie O 13,46 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,39 zł/kg, a za klasę O 12,68 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,74 zł/kg, a w klasie O za około 11,53 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,62 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,23 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Pixabay


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!




Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)