🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – wzrost cen w wadze poubojowej

13.04.2021

Drukuj

Ceny bydła – wzrost cen w wadze poubojowej

r e k l a m a

Ceny w wadze poubojowej są coraz lepsze. Z dzisiejszego notowania w polskich zakładach wynika, że trend wzrostowy stawek za byki, jałówki i krowy jest kontynuowany. W tym tygodniu możemy liczyć na stawki za byki w klasie R wyższe niż w ubiegłym tygodniu nawet o 20 gr/kg. Stawki za jałówki w klasie R także są nie najgorsze, bo zakłady płacą za nie średnio 13,39 zł za kg, co oznacza podwyżkę średnie ceny o 12 gr/kg w porównaniu do ubiegłego notowania. Ceny krów powyżej 300 kg także rosną, średnio o 15 gr/kg wbc. 

Zmniejszona podaż na rynku i spore zapotrzebowanie zmusza zakłady do korzystnych dla rolników zmian cenników. Jednak skupujący ostrzegają, że trend ten może nie potrwać zbyt długo. Nie zapowiadają się obniżki, ale stawki w pewnym momencie osiągną maksimum i zatrzymają się na poziomie, który będzie opłacalny dla zakładów. 

Najwięcej za byka w klasie R zakłady płacą nawet 14,5 zł/kg, a za jałówki także 14,5 zł/kg (dobre wybicie, klasa R). Można podejrzewać, że jeśli nie wydarzy się nic zaskakującego na rynku, ceny krów będą nadal rosnąć, do rozpoczęcia sezonu pastwiskowego i zwiększenia rynkowej podaży. Co ciekawe, w niektórych zakładach za krowy w dobrej klasie zakłady płacą nawet 12,8 zł/kg. 

Ile płacą polskie zakłady? 

r e k l a m a


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,84 zł/kg, za byka w klasie O 13,46 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,39 zł/kg, a za klasę O 12,68 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,74 zł/kg, a w klasie O za około 11,53 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,62 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,23 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Pixabay


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Polecane dla Ciebie:

article icon

Walka z dzikami trwa - nadal nie ma skutecznej strategii redukcji populacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody